Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα τι προκαλεί την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν πιθανώς πολλοί λόγοι που εκδηλώνεται η νόσος και ότι κάποιοι άντρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η φυλή και η δίαιτα.

“Αναλύοντας τις πραγματικές αιτίες του καρκίνου του προστάτη” Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης

Ηλικία: η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη είναι σπάνια σε άνδρες μικρότερους των 40 ετών. Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, είναι όλο και πιο πιθανό να  αναπτύξουν καρκίνο. Περίπου 1 στους 6 άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη στην διάρκεια της ζωής τους.

Οικογενειακό ιστορικό: Οι άνδρες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Ο κίνδυνος συσχετίζεται με τον αριθμό των συγγενών πρώτου βαθμού (πατέρας, αδελφός ή θείος) που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και την ηλικία κατά την οποία εκδηλώθηκε ο καρκίνος. Οι άνδρες με οικογενειακό ιστορικό ασθένειας μπορεί να διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη 2 έως 11 φορές μεγαλύτερο από τους άνδρες χωρίς οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη.

Φυλή: Οι Αφρο-Αμερικανοί είναι στην υψηλότερη ομάδα κινδύνου, με συχνότητα άνω των 200 περιπτώσεων ανά 100.000 μαύρους άνδρες. Η επίπτωση στους άνδρες του Καυκάσου και της Ασίας είναι ελαφρώς περισσότερο από το μισό των μαύρων. Επιπλέον, οι Αφρο-Αμερικανοί άνδρες τείνουν να παρουσιάζουν πιο εξελιγμένες ασθένειες και έχουν φτωχότερη συνολική πρόγνωση από τους άνδρες του Καυκάσου ή της Ασίας.

Δίαιτα: Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι ένας δυτικός τρόπος ζωής και δίαιτας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης και θανάτου από καρκίνο του προστάτη. Εντούτοις, ποιος συγκεκριμένος τρόπος ζωής δηλαδή υπερβολικής θερμιδικής πρόσληψης, υπερβολικό λίπος διατροφής, υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, μειωμένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, μειωμένη άσκηση ή συνολικά υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας συνδέεται ειδικά με τον καρκίνο του προστάτη δεν είναι απολύτως σαφής. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί σαφώς ότι η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη. Έτσι, η απλούστερη συμβουλή για την αποφυγή του θανάτου από τον καρκίνο του προστάτη είναι η πρόληψη της παχυσαρκίας.

Ο συχνότερα αναφερόμενος παράγων διατροφικού κινδύνου είναι η υψηλή πρόσληψη διαιτητικού λίπους, αν και μερικές πιο πρόσφατες μελέτες αμφισβητούν εάν το διαιτητικό λίπος είναι πραγματικά συνδεδεμένο με τον καρκίνο του προστάτη. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η παγκόσμια διαφορά στην συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη μπορεί εν μέρει να συσχετιστεί με την πρόσληψη πρωτεϊνών σόγιας από τη διατροφή. Στις ασιατικές χώρες όπως η Ιαπωνία και η Δημοκρατία της Κορέας όπου η συχνότητα και η θνησιμότητα του καρκίνου του προστάτη είναι μόνο ένα κλάσμα της βόρειας Αμερικής, η κατανάλωση σόγιας με τη μορφή τοφου, σόγιας και miso είναι έως και 90 φορές υψηλότερη από εκείνη που καταναλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε μια μελέτη σε πάνω από 40 χώρες, οι ερευνητές βρήκαν τη σόγια, σε θερμιδική βάση, ως τον πιο προστατευτικό διαιτητικό παράγοντα. Αυτός ο προστατευτικός ρόλος μπορεί να συσχετιστεί με δύο συστατικά σόγιας, γενιστεΐνη και δαϊδεζίνη που μπορεί να λειτουργούν ως ασθενικά οιστρογόνα ή μέσω άλλων μηχανισμών. Τα οιστρογόνα είναι γυναικείες ορμόνες που εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Μερικοί ειδικοί έχουν προτείνει ότι οι παγκόσμιες διαφορές στην συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη μπορούν επίσης να εξηγηθούν από την υψηλή πρόσληψη πράσινου τσαγιού από τους κατοίκους της Ασίας. Εντούτοις, ποιοι συγκεκριμένοι παράγοντες από ένα πολύπλοκο μείγμα διατροφής προκαλούν καρκίνο του προστάτη δεν είναι εύκολο και δεν έχουν προκύψει σαφείς απαντήσεις.

Η πρόσληψη άλλων συγκεκριμένων διαιτητικών παραγόντων μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Τέτοιες ουσίες περιλαμβάνουν λυκοπένιο και ιχθυέλαιο. Οι μαγειρεμένες ντομάτες είναι πλούσιες πηγές λυκοπενίου. Τα λυκοπένια είναι αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατέψουν τα κύτταρα από το να γίνουν καρκινικά. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη μειώνεται λόγω της μεγάλης πρόσληψης λυκοπενίου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έλαβαν δύο ή περισσότερες μερίδες σάλτσας ντομάτας την εβδομάδα είχαν 36% μείωση του κινδύνου για καρκίνο σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν, ωστόσο, όλες οι μελέτες δεν το στήριξαν αυτό. Τα ιχθυέλαια (ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) πιστεύεται ότι μειώνουν την καρδιακή νόσο λόγω της μείωσης της φλεγμονής. Δεδομένης της τεκμαιρόμενης σημασίας της φλεγμονής στην πρόκληση καρκίνου του προστάτη, είναι λογικό ότι τα ιχθυέλαια μπορεί να αποτρέψουν τον καρκίνο του προστάτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This field is required.

This field is required.