Το 80% των χρηστών του διαδικτύου, το χρησιμοποιούν για να αντλήσουν ιατρικές πληροφορίες εκ των οποίων το 25% αναφέρει ότι οι πληροφορίες αυτές επηρεάζουν σημαντικά τις αποφάσεις τους σχετικά με την θεραπευτική αγωγή που τους προτείνεται να ακολουθήσουν.

Όμως, στην εποχή του διαδικτύου, διαθεσιμότητα και προσβασιμότητα σε τεράστιο όγκο ιατρικής πληροφορίας δεν οδηγεί απαραίτητασε σωστά πληροφορημένους ασθενείς. Hπανδημία που βιώνουμε ανέδειξε το πρόβλημα των ψευδών ιατρικών ειδήσεων (fake news), το γνωστό πλεον infodemic.Το 2016, μια μελέτητου Independent έδειξε ότι τα 20 περισσότερο κοινοποιημένα άρθρα του facebook που αφορούσαν τον καρκίνο, περιείχαν πληροφορίες που κρίθηκαν απορριπτέες απο τις ιατρικές αρχές ενώ η Loeb και συν έδειξε ότι το 77% ενός τυχαίου δείγματος απο 150 youtube videos που αφορούσαν τον καρκίνο του προστάτη, χαρακτηρίζονταν απο σημαντική παραπληροφόρηση και μεροληπτικές αναφορές. Και το youtube διαθέτει πάνω απο 600000 videos με θέμα τον καρκίνο του προστάτη…

Η απόρριψη του διαδικτύου δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της ιατρικής παραπληροφόρησης.Σήμερα ο ασθενής θέλει να διαβάζει, να ενημερώνεται και να συμμετέχει ενεργά στις θεραπευτικές αποφάσεις σχετικά με προβλήματα υγείας που τον αφορούν. Οι διαχειριστές της πλατφόρμας του Μedline, της μεγαλύτερης διαδικτυακής ιατρικής βιβλιοθήκης έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν κάποια στιγμή ότι το 30% των search πραγματοποιούνται απο ασθενείς και όχι απο ιατρούς. Το 70% των ασθενών θα ήθελαν οι γιατροί τους να τους υποδείξουν ιστοσελίδες μεέγκυρες ιατρικές πληροφορίες. Δυστυχώς όμως αυτόσυμβαινει μόνο στο 4%των περιπτώσεων.

Πρόκειται για ένα σύνθετο και πολυδιάστατο θέμαμε το οποίο ασχολούμαστε στο European Association of Urology Patient Information Working Group με επικεφαλή τον Mr Eamonn Rogers καιυπο την εποπτεία του καθ. Hein Vann Poppel,μιας εμβληματικής προσωπικότητας τηςΕυρωπαική Ουρολογικής κοινότητας , αναπληρωτή γραμματέα της European Association of Urology.

Ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό διότι η πληροφορία για τον ασθενή μπορεί να είναι εξίσου θεραπευτική όσο είναι το φάρμακο και το χειρουργείο.

Σχετική βιβλιογραφία
Lindberg DA. The National Library of Medicine’s web site for physicians and patients. JAMA 2001;285:806.
https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/fake-news-health-facebook-cruel-damaging-social-media-mike-adams-natural-health-ranger-conspiracy-a7498201.html
Calabretta N. Consumer-driven, patient-centered health care in the age of
electronic information. J Med Libr Assoc. 2002 Jan;90(1):32-7

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This field is required.

This field is required.