Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Ιεροκολποπηξία

Από τον Χειρουργό Ουρολόγο Δρ. Μάρκο Καραβιτάκη, Εξειδικευμένο Χειρουργό στην Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική, Αντιπρόεδρο του European Association of Urology Patient Office (Γραφείο Ασθενών Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας) και Διευθυντή Κέντρου Προηγμένης Λαπαροσκοπικής, Ρομποτικής και Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Ουρολογίας Central Urology.

Γενικές γνώσεις την πρόπτωση πυελικών οργάνων

Τι είναι η πρόπτωση πυελικών οργάνων;

Η πρόπτωση πυελικών οργάνων αναφέρεται στην παθολογική κατάσταση κατά την οποία ένα ή περισσότερα όργανα της πυέλου “κατεβαίνουν” προς τον κόλπο. 

Αναλόγως το όργανο το οποίο έχει κατέλθει διακρίνουμε την 

  • Κυστεοκήλη  όταν το όργανο που έχει κατέβει είναι η ουροδόχος κύστη
  • Εντεροκήλη   όταν το όργανο που έχει κατέβει είναι το έντερο
  • Πρόπτωση της μήτρας και του κολπικού κολοβώματος   όταν το όργανο που έχει κατέλθει είναι η μήτρα ή το κολπικό κολόβωμα   (όταν η μήτρα έχει ήδη αφαιρεθεί)

Πόσο συχνή είναι η πρόπτωση πυελικών οργάνων;

H πρόπτωση πυελικών οργάνων είναι μια συχνή πάθηση που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των γυναικών.

Υπολογίζεται ότι:

  • το 25% των γυναικών θα αναφέρουν κάποια διαταραχή του πυελικού εδάφους κατά την διάρκεια της ζωής τους
  • το 10% των γυναικών θα υποβληθούν σε χειρουργική αντιμετώπιση της πρόπτωσης ή της ακράτειας ούρων κατά την διάρκεια της ζωής τους

Ποιά είναι τα συμπτώματα της πρόπτωσης των πυελικών οργάνων;

Η κλινική παρουσίαση της πρόπτωσης πυελικών οργάνων ποικίλλει  και μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Παρουσία μιας μάζας στον κόλπο 
  • Πόνος στον κόλπο 
  • Διαταραχή της ούρησης και της σεξουαλικής δραστηριότητας  

Πως γίνεται η διάγνωση της πρόπτωσης των πυελικών οργάνων;

Η διάγνωση της πρόπτωσης πυελικών οργάνων βασίζεται στις ακόλουθες διαγνωστικές εξετάσεις:

Ιστορικό

  • Συμπτώματα κατωτέρου ουροποιητικού
  • Συμπτώματα κατώτερου γαστρεντερικού συστήματος
  • Σεξουαλικές διαταραχές
  • Πυελικό άλγος

Πυελική εξέταση

Ουροδυναμικός έλεγχος

Απεικονιστικές εξετάσεις

  • υπερηχτομογραφία
  • αξονική τομογραφία
  • μαγνητική τομογραφία

Πως αντιμετωπίζεται η πρόπτωση πυελικών οργάνων;

Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τον βαθμό της πρόπτωσης και την επίπτωση αυτής στην ποιότητα ζωής της ασθενούς. 

Οι θεραπευτικές  επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Συντηρητική αντιμετώπιση. Η συντηρητική αντιμετώπιση επιλέγεται σε περιπτώσεις μικρού βαθμού πρόπτωσης είτε όταν αυτή δεν επηρεάζει την ποιοότητα ζωής της γυναίκας και μπορεί να είναι από την απλή παρακολούθηση μέχρι την τοποθέτηση των απλών κολπικών πεσό. 
  • Χειρουργική επιδιόρθωση: Υπάρχουν διάφορες τεχνικές χειρουργικής αποκατάστασης πρόπτωσης πυελικών οργάνων όπως για παράδειγμα η πρόσθια και οπίσθια κολπορραφή και άλλες. Η επέμβαση που όμως έχει αποδεδειγμένα τα καλύτερα και μακροβιέστερα αποτελέσματα είναι η ιεροκολποπηξία. 
female-surgeon

Ιεροκολποπηξία

Τι είναι η ιεροκολποπηξία;

Ιεροκολποπηξία είναι η επέμβαση που εφαρμόζεται στις περιπτώσεις πρόπτωσης πυελικών οργάνων. 

Κατά την ιεροκολποπηξία τοποθετείται ένα πλέγμα μέσα στην κοιλιά το οποίο από την μια μεριά καθηλώνεται στον κόλπο και από την άλλη στο ιερό οστό. Η εφαρμογή αυτού του πλέγματος έχει σαν αποτέλεσμα την αποκατάσταση της φυσιολογικής θέσης των πυελικών οργάνων και την επιδιόρθωση της πρόπτωσης χωρίς να επηρεάζεται το μήκος του κόλπου. 

Σε ποιες περιπτώσεις έχει ένδειξη η ιεροκολποπηξία;

Ουσιαστικά η ιεροκολποπηξία έχει ένδειξη στις περισσότερες περιπτώσεις πρόπτωσης πυελικών οργάνων (κυστεοκήλη, ορθοκήλη, εντεροκήλη, πρόπτωση κολοβώματος κτλ).  Αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός και η θέση των πλεγμάτων (πρόσθια, οπίσθια κτλ).

Ποια είναι η αποτελεσματικότητα της ιεροκολποπηξίας;

H  ιεροκολποπηξία είναι η πιο αποτελεσματική από όλες τις τεχνικές αποκατάστασης πρόπτωσης πυελικών οργάνων όπως έχει δείξει το αποτέλεσμα μεγάλης μετα-ανάλυσησης που συνέκρινε τα αποτελέσματα των διαφόρων μεθόδων που εφαρμόζονται για την αποκατάσταση της πρόπτωσης. Υπολογίζεται ότι μετά την επέμβαση υπάρχει πλήρη αποκατάσταση των συμπτωμάτων σε άνω του 85% των ασθενών. 

Ποιες άλλες επεμβάσεις μπορεί να συνοδεύσουν την ιεροκολποπηξία;

Κατά την διάρκεια της ιεροκολποπηξίας μπορεί να πραγματοποιηθούν και άλλες επεμβάσεις που σχετίζονται με την παθολογία του πυελικού εδάφους όπως για παράδειγμα τοποθέτηση ταινία ακράτειας ή υστερεκτομή.

Ποιες είναι οι αντενδείξεις της ιεροκολποπηξίας;

Οι αντενδείξεις της ιεροκολποπηξίας μπορεί να διαχωριστούν σε 

  • γενικές αντενδείξεις που σχετίζονται με τον γενικότερο κίνδυνο για την τέλεση της επέμβασης όπως για παράδειγμα την νοσογόνο παχυσαρκία, διαταραχές της πηκτικότηταςτ του αίματος, ιστορικό πολλαπλών χειρουργείων στην κοιλιά, σοβαρού βαθμού καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα ή χρήση φαρμάκων που δεν μπορούν να διακοπούν και καθστούν επικίνδυνη την τέλεση οποιασδήποτε επεμβασης.
  • ειδικές αντενδείξεις της ιεροκολποπηξίας που περιλαμβάνουν τον προχωρημένο καρκίνο του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας, και της μήτρας που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, τα συρίγγια που σχετίζονται με τα γυναικολογικά όργανα και το ιστορικό προηγηθείσων επεμβάσεων με χρήση πλέγματος στην περιοχή που έχουν μολυνθεί ή και διαβρωθεί.