Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τις νεώτερες εξελίξεις στην διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης από τον Δρ. Μ. Καραβιτάκη

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς καρκίνους στον άνθρωπο.

Η σελίδα αυτή έχει σκοπό την πλήρη ενημέρωση σας σχετικά με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης από την επιδημιολογία και την διάγνωση μέχρι και τις πιο σύγχρονες μεθόδους θεραπείας. 

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελεί αντικείμενο κλινικού, χειρουργικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος του Δρ. Μ. Καραβιτάκη άρθρα του οποίου είναι δημοσιευμένα στα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά (European Urology, Nature) και στο Cambel Urology το σύγγραμα αναφοράς για την διεθνή ουρολογία ο οποίος είναι συχνός ομιλητής σε συνέδρια. 

Ενημερωθείτε για την συχνότητα, την αιτιολογία καθώς και τους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. 

bladder

Γενικά για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Τι είναι η ουροδόχος κύστη;

Η ουροδόχος κύστη είναι το όργανο που αποθηκεύει τα ούρα πριν φύγουν από το σώμα και είναι ένα κοίλο όργανο που βρίσκεται στη λεκάνη με εύκαμπτα, μυϊκά τοιχώματα.

Η ουροδόχος κύστη μπορεί να μεγαλώσει ή να μικρύνει καθώς γεμίζει με ούρα.

Τα ούρα μεταφέρονται στην ουροδόχο κύστη μέσω μικρών σωλήνων που ονομάζονται ουρητήρες.

Η ούρηση ξεκινάει με την σύσπαση των μυών της ουροδόχου κύστης και την έξοδο των ούρων  από ένα σωλήνα που ονομάζεται ουρήθρα.

Τι είναι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης;

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα που επενδύουν το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και οδηγούν στην δημιουργία όγκων μέσα στην κύστη.

Το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης έχει πολλά στρώματα, που αποτελούνται από διαφορετικούς τύπους κυττάρων. Οι περισσότεροι καρκίνοι της ουροδόχου κύστης ξεκινούν από το ουροθήλιο ή αλλιώς μεταβατικό επιθήλιο. Αυτό είναι το εσωτερικό κάλυμμά της ουροδόχου κύστης. Το μεταβατικό κυτταρικό καρκίνωμα είναι ο καρκίνος που σχηματίζεται στα κύτταρα του ουροθηλίου.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης χειροτερεύει όταν εξαπλώνεται στα άλλα στρώματα του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης. Με την πάροδο του χρόνου, ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί ακόμα και  έξω από την ουροδόχο κύστη σε γειτονικά όργανα και ιστούς. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί να εξαπλωθεί ακόμα και στους λεμφαδένες. Ο καρκίνος μπορεί να δώσει μεταστάσεις  στα οστά, στους πνεύμονες ή στο ήπαρ και σε άλλα μέρη του σώματος.

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης;

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο 6ο πιο συνηθισμένος καρκίνος.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν 81.000 άτομα θα διαγνωστούν με καρκίνο της ουροδόχου κύστης το 2019.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι πιο συνηθισμένος στους άνδρες από τις γυναίκες. Τέσσερις φορές περισσότεροι άντρες από γυναίκες τείνουν να εμφανίσουν αυτήν την πάθηση.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αυξάνεται σε συχνότητα με την ηλικία. Βρίσκεται πιο συχνά στην ηλικιακή ομάδα των 75-84.

Αιτίες καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Το κάπνισμα είναι η αιτία των μισών καρκίνων της ουροδόχου κύστης

Οι άνθρωποι μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης όταν έρχονται σε επαφή με καπνό ή άλλους καρκινογόνους παράγοντες.

Η επαγγελματική έκθεση σε ορισμένους καρκινογόνους παράγοντες που υπάρχουν στα χημικά που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση πλαστικών, χρωμάτων, υφασμάτων, δερμάτων και ελαστικών αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Υπάρχουν επίσης ορισμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα γονίδια και ορισμένους τύπους λοιμώξεων.

Ένας άλλος γνωστός παράγοντας κινδύνου είναι η χορήγηση ακτινοβολίας στην λεκάνη.

Οι ασθενείς με άλλους καρκίνους, όπως τα λεμφώματα και η λευχαιμία, που λαμβάνουν θεραπεία με το φάρμακο κυκλοφωσφαμίδη, μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης  καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Συμπτώματα καρκίνου ουροδόχου κύστης

Η αιματουρία δηλαδή η παρουσία αίματος στα ούρα είναι το σημαντικότερο σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Το αίμα στα ούρα είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Γενικότερα, η αιματουρία είναι ανώδυνη δηλαδή δεν συνοδεύεται με πόνο. Το αίμα στα ούρα δεν σημαίνει πάντα ότι υπάρχει καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να εμφανίσει αίμα στα ούρα όπως για παράδειγμα σε περίπτωση λιθίασης ή ουρολοίμωξης. Επίσης, μικρή ποσότητα αίματος μπορεί να είναι φυσιολογική σε μερικούς ανθρώπους.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν: 

  • Συχνή και επιτακτική ούρηση
  • Πόνος κατά την ούρηση
  • Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα

Διάγνωση καρκίνου ουροδόχου κύστης

Η διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης συνήθως είναι μια διαδικασία που ξεκινάει για την διερεύνηση του συμπτώματος της αιματουρίας και βασίζεται σε μια σειρά εξετάσεων που είναι οι ακόλουθες:

  • Κυτταρολογική εξέταση ούρων. Είναι μια εξέταση που αξιολογεί τα κύτταρα των ούρων κάτω από ειδικό μικροσκόπιο
  • Υπερηχογράφημα νεφρών, ουροδόχου κύστης. Είναι συνήθως η πρώτη εξέταση που πραγματοποιείται σε υποψία καρκίνου.
  • Μια αξονική τομογραφία (επίσης γνωστή ως τομογραφία CT) είναι συχνά βασικη εξέταση για την εκτίμηση της αιματουρίας
  • Κυστεοσκόπηση: χρησιμοποιείται ένας λεπτός σωλήνας που έχει ένα φως και μια κάμερα στο τέλος του (κυστεοσκόπιο) για να περάσει μέσα από την ουρήθρα στην ουροδόχο κύστη. Επιτρέπει την επισκόπηση της κοιλότητας της ουροδόχου κύστης. Συνήθως χρησιμοποιείται ένα εύκαμπτο κυστεοσκόπιο και ένα τοπικό αναισθητικό.
  • Άκαμπτη κυστεοσκόπηση: Χρησιμοποιείται ένα εργαλεία που δεν λυγίζει και γίνεται υπο κάποιας μορφής αναισθησίας. Αυτό το κυστεοσκόπιο είναι μεγαλύτερο, έχει φως στο τέλος, και ειδικά χειρουργικά εργαλεία μπορούν να περάσουν μέσα από αυτό. Αυτό επιτρέπει πιο εκτεταμένη εργασία όπως η διουρηθρική εκτομή του όγκου της ουροδόχου κύστης (TURBT) που περιγράφεται παρακάτω.

Η διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης επιβεβαιώνεται όταν ο γιατρός βλέπει τον όγκο κατά την διάρκεια της κυστεοσκόησης και λαμβάνει βιοψία με την διουρηθρική εκτομή όγκου ουροδόχου κύστης (TURBT) .

Η διουρηθρική εκτομή του όγκου της ουροδόχου κύστης (TURBT)  είναι μια πολύ σημαντική εξέταση για την ακριβή σταδιοποίηση και ταξινόμηση της νόσου.

Σταδιοποίηση καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Η σταδιοποίηση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης γίνεται μετά από την ιστολογική εξέταση του δείγματος  (βιοψία) και με την βοήθεια απεικονιστικών εξετάσεων όπως είναι αξονική τομογραφία. Η σταδιοποίηση επιτρέπει την αξιολόγηση της πρόγνωσης και τον σχεδιασμός της  περαιτέρω θεραπείας αν και εφόσων απαιτείται. 

Ο ιστολογικός βαθμός και το στάδιο είναι δύο σημαντικοί τρόποι περιγραφής της επιθετικότητας και πρόγνωσης του καρκίνου. Ο βαθμός όγκου λέει πόσο επιθετικά είναι τα καρκινικά κύτταρα. Το στάδιο όγκου λέει πόσο βαθειά στο τοίχωμα της κύστης έχει προχωρήσει ο καρκίνος και εάν έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

Βαθμός

Ο βαθμός  είναι μια παράμετρος αξιολόγησης των χαρακτηριστικών των καρκινικών κυττάρων και εμμέσως και της επιθετικότητας του καρκίνου.

Οι καρκίνοι μπορεί να είναι χαμηλής ή υψηλής επιθετικότητας. Τα υψηλής επιθετικότητας καρκινικά κύτταρα είναι πολύ ανώμαλα και ανεπαρκώς οργανωμένα. Είναι ο πιο επιθετικός τύπος.

Στάδιο καρκίνου

Το στάδιο περιγράφει την εξάπλωση της νόσου μέσα στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης ή και εκτός από αυτό. Ο βαθμός και το στάδιο του καρκίνου εκτιμούνται μέσω της βιοψίας που λαβάνεται κατά την διάρκεια της διουρηθρικής εκτομής όγκου κύστης κατά την διάρκεια της οποίας λαμβάνεται ένα μικρό δείγμα του όγκου. Αυτό λέγεται βιοψία. Ένας ανατομοπαθολόγος σε ένα εργαστήριο εξετάζει το δείγμα κάτω από ένα μικροσκόπιο και καθορίζει τον βαθμό και το στάδιο του καρκίνου.

Τα στάδια του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι:

  • Tα: όγκος στην επιφάνεια της ουροδόχου κύστης που δεν εισέρχεται σε κανένα στρώμα της ουροδόχου κύστης
  • Tis: CIS-επίπεδος αλλά υψηλής επιθετικότητας. Φαίνεται σαν ένα κοκκινωπό, βελούδινο έμπλαστρο στην επιφάνεια της ουροδόχου κύστης
  • Τ1: ο όγκος διαπερνάει την επιφάνεια της ουροδόχου κύστης, στο δεύτερο στρώμα, αλλά δεν φθάνει στο μυϊκό στρώμα
  • T2: ο όγκος αναπτύσσεται στο μυϊκό στρώμα της ουροδόχου κύστης
  • Τ3: ο όγκος περνά από το μυϊκό στρώμα σε ιστό που περιβάλλει την ουροδόχο κύστη, συνήθως στο λίπος που περιβάλλει την ουροδόχο κύστη
  • Τ4: ο όγκος έχει εξαπλωθεί σε κοντινές δομές της ουροδόχου κύστης όπως ο προστάτης στους άνδρες ή στον κόλπο των γυναικών
 
Μη μυοδιηθητικός καρκίνος 

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης περιγράφεται από το πόσο βαθειά στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης έχει μεγαλώσει ο καρκίνος (που είναι το κλινικό στάδιο). Οι μη μυοδιηθητικοί καρκίνοι της ουροδόχου κύστης βρίσκονται στα κύτταρα του επιφανειακού στρώματος της ουροδόχου κύστης. Αυτοί οι καρκίνοι δεν εισβάλλουν στο μυϊκό τοίχωμα. Αυτοί οι όγκοι ταξινομούνται από Tα (χαμηλότερο στάδιο) έως T1 (υψηλότερο στάδιο για NMIBC).

Πάνω από τους μισούς ασθενείς με χαμηλού βαθμού καρκίνους θα έχουν υποτροπή όγκου. Περίπου το 6% θα προχωρήσει σε υψηλότερο στάδιο. Οι υψηλής επιθετικότητας καρκίνοι T1 υποτροπιάζουν σε ποσοστό περίπου 45% και το 17% αυτών πιθανόν να προχωρήσουν σε υψηλότερο στάδιο.

Μόλις διαγνωστεί, τα ποσοστά επιβίωσης είναι αρκετά ευνοϊκά για τους ασθενείς με NMIBC. Η επιβίωση σε υψηλού βαθμού  νόσο κυμαίνεται περίπου 70-85% στα 10 χρόνια και ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό για χαμηλού βαθμού νόσο. Ωστόσο, είναι σημαντικό η νόσος να διαγνωστεί νωρίς. Αυτό βοηθά τόσο στην πρόβλεψη  της πορείας της νόσου όσο και στην επιλογή της καλύτερης θεραπείας.

Μυοδιηθητικός καρκίνος 

Ο μυοδιηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης αντιπροσωπεύει μια πιο επιθετική μορφή της νόσου και διαφέρει από τους μη μυοδιηθητικούς καρκίνους στο ότι έχει εισβάλει στο μυϊκό τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Η διάγνωση αυτού του σταδίου καρκίνου αποτελεί ένδειξη για πιο επείγουσα και επιθετική αγωγή. Οι μυοδιηθητικοί καρκίνοι συνήθως ταξινομούνται στο στάδιο T2 ή ανώτερα στα T3 και T4, ανάλογα με το βάθος της εισβολής τους στο μυϊκό τοίχωμα.

Τα ποσοστά επιβίωσης μπορούν να διαφέρουν ανάλογα με το στάδιο της νόσου και την ανταπόκριση στην αρχική θεραπεία.

Η 5-ετής σχετική επιβίωση για τους ασθενείς με μυοδιηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης μπορεί να κυμαίνεται γενικά από περίπου 50% έως 70%, ανάλογα με το στάδιο της νόσου και άλλους παράγοντες. Οι ασθενείς με προηγμένο μυοδιηθητικό καρκίνο (στάδια T3-T4) έχουν συνήθως χαμηλότερες επιβιωσιμότητες, και το ποσοστό επιβίωσης μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερο από το 50%.

Σαφέστατα, η ανταπόκριση στην αγωγή, όπως χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την επιβίωση των ασθενών. Οι ασθενείς που ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία έχουν καλύτερες προοπτικές επιβίωσης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα ποσοστά επιβίωσης είναι γενικές εκτιμήσεις και μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις. Η ακριβής πρόγνωση για έναν ασθενή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πρέπει να συζητηθεί με τον ιατρό του ασθενού βάσει της ειδικής περίπτωσης.

hand-holding-support-and-doctor

Θεραπεία καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Η θεραπεία του καρκίνου της ουροδοχόου κύστης εξαρτάται απο τον βαθμό διείσδυσης του όγκου στα τοιχώματα του οργάνου και μπορεί να περιλαμβάνει

  • την ενδοσκοπική θεραπεία (διουρηθρική εκτομή όγκου κύστης) και συντηρητική παρακολούθηση με τακτικό κυστεοσκοπικό έλεγχο
  • την ενδοκυστική θεραπεία ( χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπεία)
  • την ριζική κυστεκτομή και την εκτροπή ούρων 
  • την ακτινοθεραπεία
  • την συμπληρωματική χημειοθεραπεία είτε πριν(νεοεπικουρική) είτε μετά (επικουρική) το χειρουργείο

Βασικοί παράμετροι που λαμβάνονται υπόψιν στην επιλογή της θεραπείας περιλαμβάνουν 

  • το αν είναι μυιοδιηθητικός ή μη μυοδιηθητικός (δηλαδή αν διηθεί βαθειά στο τοίχωμα της κύστης)
  • τον κίνδυνο υποτροπής και εξέλιξης της νόσου
  • την ηλικία του ασθενούς
  • τα συνοδά νοσήματα
female-surgeon

Ενδοσκοπική θεραπεία- διουρηθρική εκτομή όγκου κύστης

Τι είναι η διουρηθρική εκτομή όγκου κύστης (TURBT);
Η διουρηθρική εκτομή του όγκου της ουροδόχου κύστης (TURBT) είναι μια χειρουργική διαγνωστική και θεραπευτική πράξη που επιτρέπει στον χειρουργό  να αφαιρέσει τον όγκο της ουροδόχου κύστης και να πάρει βιοψία για την επιβεβαίωση της διάγνωσης του καρκίνου και τον προσδιορισμό του σταδίου και του βαθμού του καρκίνου σας.

Η διουρηθρική εκτομή του όγκου της ουροδόχου κύστης (TURBT) γίνεται συνήθως υπό αναισθησία (γενική ή επισκληρίδιο). Η χειρουργική επέμβαση γίνεται κατά τη διάρκεια της κυστεοσκόπησης, έτσι δεν υπάρχει καμία τομή στην κοιλιακή χώρα.

Χρησιμοποιείται ένα άκαμπτο κυστεοσκόπιο που έχει ένα φως στην άκρη του και είναι αρκετά μεγάλο ώστε να επιτρέπει την είσοδο χειρουργικών εργαλείων. Είναι έτσι δυνατή η λήψη δειγμάτων και η εκτομή του όγκου.

Εάν ένας όγκος φαίνεται σαφώς, ο γιατρός θα επιχειρήσει να τον αφαιρέσει ολόκληρο. Ο γιατρός μπορεί επίσης να πάρει βιοψίες από άλλες περιοχές της ουροδόχου κύστης που μπορεί να φαίνονται ανώμαλες. Τα δείγματα αυτά θα ελεγχθούν και για τον βαθμό και το στάδιο. Μπορεί να παραμείνει ένας καθετήρας στην ουροδόχο κύστη για λίγες μόνο ημέρες

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κυστεοσκόπησης και διουρηθρικής εκτομής του όγκου (TURBT);
Η κυστεοσκόπηση χρησιμοποιείται συχνά για την ανίχνευση της παρουσίας καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Εάν υπάρχει καρκίνος, πραγματοποιείται TURBT για την αφαίρεση του όγκου και για να προσδιοριστεί εάν έχει εξαπλωθεί στο μυϊκό στρώμα του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης.
 
Ποιά είναι τα ποσοστά επιτυχίας της διουρηθρικής εκτομής του όγκου (TURBT);
Ακόμη και μετά την αφαίρεση του όγκου με την διουρηθρική εκτομή του όγκου της ουροδόχου κύστης (TURBT), έως και το 50% των ασθενών θα έχουν υποτροπή του καρκίνου εντός 12 μηνών . Λόγω αυτού του υψηλού ποσοστού υποτροπής, συνήθως συνιστάται επικουρική (συμπληρωματική) θεραπεία
045291951-urinary-catheter

Eνδοκυστική θεραπεία (χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπεία)

Ενδοκυστική (“εντός της ουροδόχου κύστης”) θεραπεία, είναι η θεραπεία κατά την οποία ένα φάρμακο (χημειοθεραπευτικό ή ανοσοθεραπευτικό) εγχέται κατευθείαν μέσα στην ουροδόχο κύστη.

Το φάρμακο εγχύεται στην ουροδόχο κύστη με τη βοήθεια ενός λεπτού καθετήρα και παραμένει στην ουροδόχο κύστη  για μία με δύο ώρες οπότε και αποβάλλεται με την ούρηση.

Η ενδοκυστική χημειοθεραπεία χορηγείται συνήθως αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση ενώ η ενδοκυστική ανοσοθεραπεία χορηγείται μετά από μερικές εβδομάδες.

Ενδοκυστική ανοσοθεραπεία

Η ανοσοθεραπεία είναι μια θεραπεία που ενισχύει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

Το φάρμακο που χρησιμοποιούμε στην ενδοκυστική ανοσοθεραπεία ονομάζεται  BCG και δεν είναι άλλο από το εμβόλιο της φυματίωσης.

Η θεραπεία με BCG διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες για τον πρώτο κύκλο θεραπείας. Ακολουθούν επαναληπτικές δόσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.  Συνήθως γίνεται σε εξωτερική βάση και όχι στο νοσοκομείο ή στο χειρουργείο.

Το φάρμακο BCG εισάγεται στην ουροδόχο κύστη μέσω ενός καθετήρα. Η θεραπεία ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα της ουροδόχου κύστης. Είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, ειδικά για το  καρκίνο in situ. Δεν συνιστάται σε ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή που παρουσιάζουν ορισμένα συμπτώματα.

Ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Συχνουρία
  • Πόνος κατά την ούρηση
  • Συμπτώματα όπως γρίπη
  • Πόνος στις αρθρώσεις
  • Πυρετός ή ρίγος
Ενδοκυστική χημειοθεραπεία

Η ενδοκυστική χημειοθεραπεία χορηγείται συνήθως αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση. Με την ενδοκυστική χημειοθεραπεία, τα φάρμακα που είναι γνωστό ότι σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα τοποθετούνται απευθείας στην ουροδόχο κύστη και όχι στην κυκλοφορία του αίματος. Ως αποτέλεσμα, πολλές συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της χημειοθεραπείας-όπως η τριχόπτωση-μπορούν να αποφευχθούν.

Επειδή τα φάρμακα φθάνουν μόνο στην επιφάνεια της ουροδόχου κύστης, αυτός ο τύπος θεραπείας συνιστάται μόνο για το μη διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Το πιο κοινό φάρμακο χημειοθεραπείας που χρησιμοποιείται για ενδοκυστική θεραπεία είναι η μυτομικίνη C.  Συνήθως χορηγείται αμέσως μετά την αρχική TURBT και εμποδίζει τα καρκινικά κύτταρα  να πάνε σε άλλο μέρος και να μεγαλώσουν. Επίσης, μειώνει τα ποσοστά υποτροπής.

Μπορεί να χορηγηθεί ως πρόγραμμα έξι εβδομάδων παρόμοιο με το BCG. Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν:

  • Συχνοουρία
  • Επώδυνη ούρηση
  • Συμπτώματα όπως γρίπη
  • Δερματικό εξάνθημα
Ενδοκυστική θεραπεία συντήρησης

Η θεραπεία συντήρησης είναι οι επαναληπτικές δόσεις που ακολουθούν την αρχική ενδοκυστική θεραπεία. Συνήθως εφαρμόζεται σε ασθενείς που έλαβαν BCG και λιγότερο σε ασθενείς που έλαβαν χημειοθεραπεία.

Χορηγείται για έως τρία χρόνια μετά τη θεραπεία, και γενικά  κάθε έξι μήνες για τρεις εβδομάδες κάθε φορά.

close-portrait-female

Χειρουργική θεραπεία: ριζική κυστεκτομή

Τι είναι η ριζική κυστεκτομή;

Η ριζική κυστεκτομή είναι η επέμβαση που συστήνεται σε περιπτώσεις επιθετικού καρκίνου ουροδόχου κύστης και επιβάλλεται η χειρουργική αφαίρεση του οργάνου.

H ριζική κυστεκτομή περιλαμβάνει:

  • στον άνδρα: την αφαίρεση της ουροδόχου κύστης και του προστάτη
  • στην γυναίκα: την αφαίρεση της ουροδόχου κύστης, της μήτρας, των ωοθηκών και του πρόσθιου τοιχώματος του κόλπου (εκτός από τις περιπτώσεις που εφαρμόζεται η “διατήρηση των οργάνων”

Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες η επέμβαση περιλαμβάνει επίσης την αφαίρεση των πυελικών λεμφαδένων και την επιλογή της μεθόδου εκτροπής ούρων.

Τι σημαίνει εκτροπή ούρων;

Mε τον όρο εκτροπή ούρων εννοούμε την επιλογή και την διαμόρφωση του τρόπου μέσω του οποίου τα ούρα θα βγαίνουν έξω από το σώμα του ασθενούς.

Υπάρχουν 3 μέθοδοι εκτροπής ούρων:

  • η ουρητηροδερμοστομία κατά την οποία οι ουρητήρες καθηλώνονται κατευθείαν στο σώμα του ασθενούς. Οι ασθενείς φέρουν σακουλάκι για την συλλογή των ούρων.
  • η ουρητηροειλοδερμοστομία (Bricker)  κατά την οποία οι ουρητήρες ενώνονται σε ένα τμήμα εντέρου και το οποίο καταλήγει στο σώμα του ασθενούς. Οι ασθενείς φέρουν σακουλάκι για την συλλογή των ούρων.
  • η ορθότοπη νεοκύστη κατά την οποία οι ουρητήρες ενώνονται σε ένα τμήμα εντέρου που έχει αναδιαμορφωθεί σαν μια καινούργια ουροδόχο κύστη που ενώνεται με την φυσιολογική ουρήθρα. Οι ασθενείς  δεν φέρουν σακουλάκι για την συλλογή των ούρων

Κάθε μέθοδος εκτροπής ούρων έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα καθώς και περιορισμούς εφαρμογής.

Η επιλογή της μεθόδου εκτροπής των ούρων δεν ειναι μια απλή διαδικασία και απαιτεί ενδελεχή συζήτηση με τον ασθενή για την αναγνώριση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της εκάστοτε μεθόδου.

Επίσης στην επιλογή της μεθόδου θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και άλλες παράμετροι όπως η ηλικία του ασθενούς, η θέση του καρκίνου, συνοσηρότητες, επιίπεδο συμμόρφωσης κτλ

Με ποιους τρόπους γίνεται η ριζική κυστεκτομή;

H ριζική κυστεκτομή μπορεί να γίνει

  • με την ανοιχτή μέθοδο
  • με τις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους δηλαδή την λαπαροσκοπική μέθοδο και την ρομποτική μέθοδο

Η διαφορά μεταξύ της ανοιχτής μεθόδου και των ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων είναι το γεγονός ότι στην ανοιχτή μέθοδος η επέμβαση γίνεται μέσω μιας μεγάλης τομής στην κοιλιά ενώ στις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους η επέμβαση γίνεται μέσω μικρών τομών στο δέρμα του ασθενούς.

Αν και δεν υπάρχει διαφορά στα ογκολογικά αποτελέσματα μεταξύ της ανοιχτής και των ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων εντούτοις η λαπαροσκοπική και η ρομποτική μέθοδος έχουν πλεονεκτήματα όπως 

  • ο μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • η μικρότερη απώλεια αίματος
  • η γρηγορότερη έξοδο από το νοσοκομείο
  • η ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες

Μάθετε περισσότερα για την λαπαροσκοπική και ριζική κυστεκτομή

cancer-therapy-advanced-medica

Ακτινοθεραπεία στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Τι είναι η ακτινοθεραπεία στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης;

Η ακτινοθεραπεία είναι μια εξειδικευμένη θεραπεία για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης που χρησιμοποιεί υψηλής ενέργειας ακτινοβολία για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Στην περίπτωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως κύρια επιλογή θεραπείας σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία είτε για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε προχωρημένα στάδια.

Πως χορηγείται η ακτινοθεραπεία:

Η δοσολογία της ακτινοθεραπείας για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης καθορίζεται προσεκτικά βάσει παραγόντων όπως το μέγεθος και η τοποθεσία του όγκου, η συνολική υγεία του ασθενούς και ο στόχος της θεραπείας.

Συνήθως, η ακτινοθεραπεία δίνεται σε πολλές συνεδρίες κατά μια συγκεκριμένη περίοδο. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στον υγιή ιστό να ανακάμψει μεταξύ των θεραπειών, ενώ μεγιστοποιεί την επίδραση στα καρκινικά κύτταρα.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της ακτινοθεραπείας;

Ενώ σε γενικές γραμμές η  ακτινοθεραπεία είναι καλά ανεκτή, υπάρχουν και οι πιθανές παρενέργειες.

Οι πιο συνηθισμένες άμεσες και συνήθως προσωρινές παρενέργειες περιλαμβάνουν την κόπωση, τον ερεθισμό του δέρματος ή την εμφάνιση ερυθρότητας στην περιοχή που υποβάλλεται σε ακτινοθεραπεία, και αλλαγές στην ούρηση, όπως συχνουρία ή πόνος κατά την ούρηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκύψουν και μακροπρόθεσμες παρενέργειες, όπως είναι οι αλλαγές στην ούρηση και στην κένωση. Ωστόσο, οι σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας έχουν μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο τέτοιων επιπτώσεων.

Ποιες είναι οι ενδείξεις της ακτινοθεραπείας;

Η ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης έχει τις ακόλουθες ενδείξεις:

  1. Οριστική Θεραπεία: Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κύρια θεραπεία σε ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι για χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να στοχεύσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα, οδηγώντας σε ύφεση ή έλεγχο της νόσου. Στην περίπτωση αυτή η ακτινοθεραπεία συνδυάζεται με την χημειοθεραπεία
  2. Ανακουφιστική θεραπεία Για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο της ουροδόχου κύστης που έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές, η ακτινοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση συμπτωμάτων.
 

Χημειοθεραπεια στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Τι είναι η χημειοθεραπεία για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης;

Η χημειοθεραπεία είναι μια συστηματική θεραπεία που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του καρκίνου, στοχεύοντας στην καταστροφή των γρήγορα διαιρούμενων κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων.

Ποια είναι η δοσολογία της χημειοθεραπείας; 

Η δοσολογία της χημειοθεραπείας για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος και το στάδιο του καρκίνου, η συνολική υγεία του ασθενούς και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται. Η χημειοθεραπεία συχνά δίνεται σε κύκλους, με μια περίοδο θεραπείας ακολουθούμενη από μια περίοδο ανάπαυσης για να επιτρέψει στο σώμα να ανακάμψει από τυχόν πιθανές παρενέργειες.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας;

Η χημειοθεραπεία επηρεάζει τόσο τα καρκινικά όσο και τα υγιή κύτταρα, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παρενέργειες. Συνήθεις  παρενέργειες της χημειοθεραπείας για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία και Εμετός: Η χημειοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει το γαστρεντερικό σύστημα, προκαλώντας αίσθηση ναυτίας και εμετού. Συνήθως, χορηγούνται φάρμακα για τη διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων.
  • Κόπωση: Πολλοί ασθενείς βιώνουν κόπωση ως αποτέλεσμα της επίδρασης της χημειοθεραπείας στα υγιή κύτταρα.
  • Απώλεια Μαλλιών: Η απώλεια μαλλιών είναι συνήθης παρενέργεια λόγω της επίδρασης στα γρήγορα διαιρούμενα κύτταρα των μαλλιών.
  • Αποδυνάμωση του Ανοσοποιητικού Συστήματος: Η χημειοθεραπεία μπορεί προσωρινά να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τους ασθενείς πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις.
  • Καταστολή του μυελού των οστών: Η χημειοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του μυελού των οστών να παράγει αιμοσφαίρια, προκαλώντας αναιμία, αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας και αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις.
  • Έλκη στο Στόμα: Η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και εξελκώσεις στο στόμα και το λαιμό.
Πότε χρησιμοποιείται η χημειοθεραπεία στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης;

Η χημειοθεραπεία για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης είναι ενδεδειγμένη σε διάφορες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων:

  1. Προχωρημένη ή Μεταστατική Νόσος: Η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρωταρχική θεραπεία για προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης, με στόχο τον έλεγχο της ανάπτυξης και εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων.
  2. Προεγχειρητική Θεραπεία: Η χημειοθεραπεία μπορεί να δίνεται πριν από τη χειρουργική επέμβαση (προεγχειρητική-νεοεπικουρική χημειοθεραπεία) για τη συρρίκνωση των όγκων και τη διευκόλυνση της χειρουργικής αφαίρεσής τους.
  3. Μετεγχειρητική Θεραπεία: Μετά τη χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί για την εξάλειψη τυχόν υπολειμμάτων καρκινικών κυττάρων και τη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης.
  4. Συνδυασμένη Θεραπεία: Η χημειοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες, όπως η ακτινοθεραπεία ή η ανοσοθεραπεία, για βελτίωση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.
  5. Ανακουφιστική θεραπεία: Στις περιπτώσεις όπου ο καρκίνος δεν μπορεί να θεραπευτεί, η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.