Ουρητηροσκόπηση

Από τον Χειρουργό Ουρολόγο Δρ. Μάρκο Καραβιτάκη, Εξειδικευμένο Χειρουργό στην Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική, Αντιπρόεδρο του European Association of Urology Patient Office (Γραφείο Ασθενών Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας) και Διευθυντή Κέντρου Προηγμένης Λαπαροσκοπικής, Ρομποτικής και Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Ουρολογίας Central Urology.

Τι είναι η Ουρητηροσκόπηση;

Η ουρητηροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική για την επισκόπηση και την αντιμετώπιση παθήσεων του ουρητήρα και της νεφρικής πυέλου όπως για παράδειγμα την λιθίαση και τις κακοήθειες του ουροποιητικού. Χρησιμοποιείται ένα λεπτό, ευλύγιστο όργανο, το ουρητηροσκόπιο, το οποίο εισάγεται μέσω της ουρήθρας και της κύστης και φτάνει στον ουρητήρα, επιτρέποντας στον γιατρό να δει και να θεραπεύσει άμεσα τις πέτρες ή τις άλλες παθολογίες του ουροποιητικού συστήματος. 

Η ουρητηροσκόπηση ταξινομείται ως ημιάκαμπτη και εύκαμπτη αναλόγως το είδος του χειρουργικού εργαλείου που χρησιμοποιείται. Η  ημιάκαμπτη ουρητηροσκόπηση εφαρμόζεται κυρίως για παθήσεις που περιορίζονται στον ουρητήρα ενώ η εύκαμπτη ουρητηροσκόπηση χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση παθήσεων της νεφρικής πυέλου και των καλύκων.

Πότε εφαρμόζεται η ουρητηροσκόπηση;

Οι κύριοι λόγοι για τη διεξαγωγή μιας ουρητηροσκόπησης περιλαμβάνουν:

  • Πέτρες στους Νεφρούς και στον Ουρητήρα: Για τη διάγνωση, αφαίρεση ή το σπάσιμο των λίθων που βρίσκονται στον ουρητήρα ή στο νεφρό.
  • Παθολογίες του Ουροποιητικού Συστήματος: Για την αξιολόγηση των αιτίων του αίματος στα ούρα ή επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων, ή για την έρευνα οποιασδήποτε πάθησης όπως κακοήθειες, στενώματα κτλ.
close-portrait-female

Πως προετοιμάζεται ο ασθενής για την ουρητηροσκόπηση;

Οι συστάσεις που δίνονται σε ένα ασθενή που πρόκειται να υποβληθεί σε ουρητηροσκόπηση περιλαμβάνουν:

  • Ένα τεστ ούρων για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει ενεργώς λοίμωξη.
  • Διακοπή ορισμένων φαρμάκων που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.
  • Νηστεία για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Πώς Πραγματοποιείται η Ουρητηροσκόπηση;

  1. Αναισθησία: Η διαδικασία συνήθως πραγματοποιείται υπό γενική ή τοπική αναισθησία, οπότε ο ασθενής κοιμάται ή είναι σε βαθειά χάλαση.
  2. Εισαγωγή του Ουρητηροσκόπιου: Ο χειρουργός εισάγει το ουρητηροσκόπιο μέσω της ουρήθρας, περνώντας μέσω της κύστης και φτάνοντας στον ουρητήρα όπου βρίσκεται η πέτρα ή η παθολογία.
  3. Αφαίρεση/Σπάσιμο Πέτρας: Χρησιμοποιούνται μικρά εργαλεία που περνάνε μέσω του ουρητηροσκόπιου για να συλλάβουν ή και να σπάσουν μικρές ή μεγαλύτερες πέτρες. Για τις  μεγαλύτερες χρησιμοποιείται ενέργεια laser.
  4. Τοποθέτηση Στεντ: Ενίοτε, μπορεί να τοποθετηθεί προσωρινά ένας λεπτός σωλήνας, ένα στεντ που είναι γνωστό και ως pigtail, στον ουρητήρα για να τον κρατήσει ανοιχτό και να βοηθήσει στην επούλωση.

Φροντίδα μετά την ουρητηροσκόπηση

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής μπορεί να νιώσει:

  • Ένα ελαφρύ καψίματο κατά την ούρηση.
  • Αίμα στα ούρα.
  • Συχνή επιθυμία για ούρηση.

Συνιστάται η κατανάλωση άφθονης ποσότητας νερού το οποίο βοηθάει στο να ξεπλύνει οποιαδήποτε υπολείμματα πετρών και να ανακουφίσει τα όποια συμπτώματα παρουσιαστούν.

Ποιοί είναι οι Κίνδυνοι και οι πιθανές επιπλοκές της ουρητηροσκόπησης;

  1. Παρόλο που η ουρητηροσκόπηση είναι γενικά ασφαλής, οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

    • Λοίμωξη.
    • Βλάβη ή διάτρηση του ουρητήρα ή της κύστης.
    • Αιμορραγία.