Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Από τον Χειρουργό Ουρολόγο Δρ. Μάρκο Καραβιτάκη, Εξειδικευμένο Χειρουργό στην Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (EAU) και Διευθυντή Κέντρου Προηγμένης Λαπαροσκοπικής, Ρομποτικής και Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Ουρολογίας Central Urology.
Η ιστορία της λαπαροσκοπικής χειρουργικής
Η έλευση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής αποτέλεσε την σημαντικότερη εξέλιξη της χειρουργικής επιστήμης του τελευταίου αιώνα. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος επαναπροσδιόρισε την έννοια της χειρουργικής πράξης, προσφέροντας στους ασθενείς τη δυνατότητα να υποβληθούν σε επεμβάσεις με μειωμένο πόνο, ταχύτερους χρόνους ανάρρωσης και μικρές ουλές. Αντίθετα από τις ανοικτές επεμβάσεις που απαιτούσαν μεγάλες τομές, η λαπαροσκοπία εισήγαγε την έννοια της πραγματοποίησης περίπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων μέσω μικρών τομών. Αυτή η καινοτομία όχι μόνο άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν οι ασθενείς τις επεμβάσεις αλλά ώθησε επίσης τους χειρουργούς να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να προσαρμοστούν στις μοναδικές απαιτήσεις αυτής της καινοτόμου προσέγγισης.
Η ιστορία της λαπαροσκοπίας μπορεί να ανιχνευθεί στις αρχές του 20ου αιώνα, με σημαντικούς σταθμούς να ακολουθούν και να διαμορφώνουν την εξέλιξή της. Η πρώτη καταγεγραμμένη λαπαροσκοπική επέμβαση πραγματοποιήθηκε το 1901, όταν ο Γερμανός χειρουργός Georg Kelling χρησιμοποίησε ένα αρχαιοελληνικό λαπαροσκόπιο για να εξετάσει την κοιλιακή κοιλότητα ενός ζωντανού ζώου. Ωστόσο, δεκαετίες αργότερα, τη δεκαετία του 1970, η λαπαροσκοπία κέρδισε την σημαντική δυναμική της. Η ανάπτυξη των οπτικών ινών και των βελτιωμένων οπτικών συστημάτων άνοιξε τον δρόμο για σημαντικές εξελίξεις. Το 1987, ο γάλλος χειρουργός Philippe Mouret πραγματοποίησε την πρώτη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή (αφαίρεση χοληδόχου κύστης), αποδεικνύοντας την εφικτότητα και τα οφέλη των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων στους ανθρώπους. Αυτή η καινοτόμος εξέλιξη αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη στην ταχεία εξάπλωση της λαπαροσκοπίας σε διάφορους χειρουργικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ουρολογίας, επιτρέποντας στους χειρουργούς να πραγματοποιούν πολύπλοκες επεμβάσεις με βελτιωμένη ακρίβεια και αποτελέσματα για τους ασθενείς.
Η είσοδος της λαπαροσκοπικής χειρουργικής στην ουρολογία
Η ιστορία της λαπαροσκοπίας στην ουρολογία αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι που έχει αλλάξει δραστικά τον τρόπο προσέγγισης και διεξαγωγής των ουρολογικών χειρουργικών επεμβάσεων. Παρόλο που οι αρχικές έννοιες της λαπαροσκοπίας χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν το δεύτερο μισό του αιώνα οπου παρατηρήθηκαν σημαντικά βήματα προόδου στην εφαρμογή της σε ουρολογικές επεμβάσεις. Ένα από τα πιο κομβικά σημεία ήταν το 1991 όπου και πραγματοποιήθηκε η πρώτη λαπαροσκοπική ουρολογική επέμβαση, μια λαπαροσκοπική ριζική νεφρεκτομή, το 1991 από τον δρ. Ralph Clayman. Αυτό σημάδεψε την καμπή για την λαπαροσκοπία στην ουρολογία, αποδεικνύοντας την εφικτότητα και τα δυνητικά οφέλη των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών.
Το 1997 πραγματοποιήθηκε η πρώτη λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή πραγματοποιήθηκε από τον R. Gaston το 1997. Αυτή η επέμβαση περιελάμβανε την ριζική αφαίρεση του προστάτη και των σπερματοδόχων κύστεων , προσφέροντας μειωμένη απώλεια αίματος, μικρότερη διάρκεια νοσηλείας και γρηγορότερους χρόνους ανάρρωσης σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική. Η LRP γρήγορα έγινε δημοφιλής και αποτέλεσε την προτιμώμενη μέθοδο για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.
Το 2000 σημειώθηκε άλλο ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη της λαπαροσκοπικής ουρολογίας με τον δρ. Schulam και την ομάδα του οι οποίοι πραγματοποίησαν την πρώτη λαπαροσκοπική ριζική κυστεκτομή για την αντιμετώπιση του κακρίνου της ουροδόχου κύστης. Οι λαπαροσκοπικές τεχνικές στην κυστεκτομή επέτρεψαν μικρότερες τομές, μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και γρηγορότερη επιστροφή των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Η ανάπτυξη της ρομποτικής λαπαροσκοπίας ήταν μια ακόμη εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής αφού η ευκολία χειρισμού των λαπαροσκοπικών εργαλείων με την ρομποτική πλατφόρμα έδωσε ακόμα και σε λιγότερο έμπειρους λαπαροσκόπους την δυνατότητα να προσφέρουν στους ασθενείς τους τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Συνοψίζοντας, η ιστορία της λαπαροσκοπίας στην ουρολογία είναι μια ιστορία καινοτομίας, αφοσίωσης και εξέλιξης. Από τις πρώτες ημέρες των λαπαροσκοπικών νεφρεκτομών μέχρι την είσοδο της λαπαροσκοπικής ριζικής προστατεκτομής και κυστεκτομής, αυτή η ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση έχει βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα των ασθενών, έχει μειώσει τις επιπλοκές και τους κινδύνους και έχει αλλάξει το τοπίο της χειρουργικής στην ουρολογία. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να προχωρά, ο ρόλος της λαπαροσκοπίας στην ουρολογία παραμένει ουσιαστικός, υπόσχοντας περαιτέρω βελτιώσεις και επεκτάσεις.
Ποια είναι η διαδικασία της λαπαροσκοπικής επέμβασης;
Η λαπαροσκοπική χειρουργική, γνωστή επίσης και ως ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, είναι μια περίπλοκη τεχνική που περιλαμβάνει τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων μέσα από μικρές τομές, υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων χειρουργικών εργαλείων και ενός συστήματος οπτικής κάμερας.
Η διαδικασία της επέμβασης ξεκινά με τη διοχέτευση αναισθησίας η οποία έχει την μορφή της γενικής αναισθησίας. Αφού ο ασθενής”κοιμηθεί”, δημιουργούνται μικρές τομές σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, ανάλογα με την επέμβαση, μέσω των οποίων εισέρχονται λεπτοί σωλήνες που ονομάζονται “trocars”. Μέσω των trocars εισέρχονται τα ειδικά σχεδιασμένα λεπτά λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία μέσω των οποίων θα διενεργηθεί η επέμβαση. Έπειτα εισάγεται διοξείδιο του άνθρακα στην κοιλιακή κοιλότητα για να δημιουργηθεί ένα πνευμοπεριτόναιο, το οποίο απομακρύνει τον κοιλιακό τοίχωμα από τα όργανα της κοιλιάς, παρέχοντας τελικά ένα καθαρό και άνετο χώρο εργασίας.
Στη συνέχεια, εισάγεται ένα λαπαροσκόπιο – που είναι ένας λεπτός μακρύς σωλήνας με μια κάμερα που προσφέρει 3σδιάστατη υπερυψηλή 4Κ ανάλυση της εικόνας στην άκρη του. Η κάμερα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο της εικόνες της χειρουργικής περιοχής και τις προβάλλει σε μια οθόνη στο χειρουργικό δωμάτιο. Αυτή η οπτική ανατροφοδότηση καθοδηγεί το χειρουργό καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Στην συνέχεια εισάγονται τα λαπαροσκοπικά για την εκτέλεση των απαραίτητων βημάτων της επέμβασης, όπως η διατομή των ιστών, η τοποθέτηση ραφών και η αφαίρεση των οργάνων.
Ο συντονισμός μεταξύ της εικόνας της οθόνης και των χειρουργικών κινήσεων στην κοιλιά είναι ουσιαστική στη λαπαροσκοπική χειρουργική, καθώς οι κινήσεις των εργαλείων στην οθόνη είναι κατοπτρικές σε σχέση με τις πραγματικές κινήσεις μέσα στο σώμα. Οι χειρουργοί πρέπει να έχουν μεγάλη λαπαροσκοπική επιδεξιότητα για να επιτύχουν ακρίβεια στις κινήσεις τους.
Αφού επιτευχθούν ο χειρουργικά στόχοι, τα εργαλεία αποσύρονται και το πνευμοπεριτόναιο απελευθερώνεται. Οι μικρές τομές κλείνονται, είτε με ράμματα είτε με συρραπτικά δέρματος. Λόγω του μειωμένου τραύματος που σχετίζεται με τις μικρότερες τομές, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, έχουν μικρότερες διάρκειες νοσηλείας και αναρρώνουν πιο γρήγορα σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική.
Στην ουσία, η λαπαροσκοπική χειρουργική επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι χειρουργικές επεμβάσεις, προσφέροντας στους ασθενείς τα οφέλη μεθόδων λιγότερο επεμβατικών, μεγαλύτερης ακρίβειας και ταχύτερους χρόνους ανάρρωσης.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής;
Η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους ασθενείς:
Ελάχιστη Επεμβατικότητα: Οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις απαιτούν μόνο μικρές τομές, μειώνοντας τον τραυματισμό στον περιβάλλοντα ιστό και μειώνοντας τον μετεγχειρητικό πόνο.
Ταχύτερη Ανάρρωση: Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική χειρουργική βιώνουν μικρότερες νοσηλείες και έχουν συντομότερους περιόδους ανάρρωσης σε σύγκριση με τους ασθενείς που υποβάλλονται σε ανοικτή χειρουργική.
Μικρότερη Απώλεια Αίματος: Οι λαπαροσκοπικές τεχνικές συνήθως οδηγούν σε μειωμένη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μειώνοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας και των αρνητικών επιπτώσεων της απώλειας άιματος.
Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος και χρήση αναλγητικών: Ο μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος όχι μόνο είναι σημαντικός στην σωματική και ψυχολογική ανάρρωση μετά το χειρουργείο αλλά οδηγεί επίσης και σε μικρότερη χρήση αναλγητικών και αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων των φαρμάκων αυτών.
Βελτιωμένη Οπτική και χειρουργική ακρίβεια: Οι κάμερες 3σδιάστατης υπερυψηλής ανάλυσης παρέχουν στους χειρουργούς εξαιρετική οπτικοποίηση του χειρουργικού τόπου, επιτρέποντας επεμβάσεις μεγαλύτερης ακρίβειας και καλύτερων αποτελεσμάτων.
Χαμηλότερο Ποσοστό Λοιμώξεων: Οι μικρές τομές και η μειωμένη έκθεση των εσωτερικών οργάνων οδηγούν σε μειωμένο κίνδυνο λοιμώξεων στην περιοχή του χειρουργικού πεδίου.
Γρηγορότερη Επιστροφή στις Καθημερινές Δραστηριότητες: Λόγω της μικρότερης επεμβατικότητας της επέμβασης και των μικρότερων τομών, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες πιο γρήγορα.
Μικρότερος Κίνδυνος Κήλης: Οι μικρότερες τομές που χρησιμοποιούνται στη λαπαροσκοπική χειρουργική μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κηλών στον σημείο της τομής.
Μειωμένες Επιπτώσεις Ουλών: Οι μικρές τομές οδηγούν σε λιγότερο εμφανείς ουλές, βελτιώνοντας το αισθητικό αποτέλεσμα.
Βελτιωμένη Ποιότητα Ζωής Γενικά: Η συνδυασμένη επίδραση της ταχύτερης ανάρρωσης, του μειωμένου πόνου και των καλύτερων αισθητικών αποτελεσμάτων συμβάλλει σε βελτιωμένη συνολική ποιότητα ζωής για τους ασθενείς.
Συνολικά, οι πολλαπλές πλευρές των οφελών της λαπαροσκοπικής χειρουργικής υπογραμμίζουν τον ουσιαστικό ρόλο της στη σύγχρονη αντιμετώπιση των χειρουργικών παθήσεων, προσφέροντας στους ασθενείς ασφαλείς και αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας.
Σε ποιες ουρολογικές παθήσεις εφαρμόζεται η λαπαροσκοπική χειρουργική;
Τα θετικά αποτελέσματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είχαν σαν αποτέλεσμα την εφαρμογή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής στην αντιμετώπιση πολλών ουρολογικών παθήσεων. Σήμερα η λαπαροσκοπική χειρουργική όχι μόνο έχει καθιερωθεί, αλλά και θεωρείται βασική επιλογή για την αντιμετώπιση μιας σειράς ουρολογικών παθήσεων συμπεριλαμβανομένων
Καρκίνος του Προστάτη: Η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή (δείτε περισσότερα εδώ) είναι μια καλά καθιερωμένη τεχνική για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Οι μελέτες δείχνουν ότι προσφέρει σημαντικά μειωμένη απώλεια αίματος, μικρότερες νοσηλείες (συνήθως 1-2 ημέρες) και ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες σε σύγκριση με την ανοικτή χειρουργική. Επιπλέον, το ρίσκο επιπλοκών και η ανάγκη για αιμομετάγγιση είναι σημαντικά χαμηλότερα με τις λαπαροσκοπικές προσεγγίσεις. Επιπλέον η εμπειρία που έχει αποκτηθεί έχει οδηγήσει στα βέλτιστα λειτουργικά αποτελέσματα όσο αφορά την εγκράτεια και την στυτική λειτουργία.
Όγκοι του Νεφρού: Η λαπαροσκοπική νεφρεκτομή και η λαπαροσκοπική μερική νεφρεκτομή (δείτε περισσότερα εδώ) είναι η αναγνωρισμένη μέθοδος για την αφαίρεση των όγκων του νεφρού. Επιδεικνύει πλεονεκτήματα όπως λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, μικρότερης διάρκειας νοσηλείες (συνήθως 2-3 ημέρες) και μικρότερες τομές που οδηγούν σε βελτιωμένα αισθητικά αποτελέσματα. Το ποσοστό μετατροπής σε ανοικτή χειρουργική κυμαίνεται από 1% έως 5%, δείχνοντας την επιτυχία των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων.
Καρκίνος της Ουροδόχου Κύστης: Η λαπαροσκοπική κυστεκτομή (δείτε περισσότερα εδώ) για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης επιδεικνύει μειωμένη απώλειας αίματος, λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές και μικρότερες νοσηλείες σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική. Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι περίπου 70-80% των ασθενών βιώνουν γρηγορότερους χρόνους ανάρρωσης και επιστροφής στις καθημερινές δραστηριότητες.
Αποφρακτικές Παθήσεις του Νεφρού: Η λαπαροσκοπική πυελοπλαστική και η λαπαροσκοπική αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα είναι η προτιμώμενη μέθοδος για την αντιμετώπιση των αποφρακτικών παθήσεων του ουρητήρα-νεφρού. Τα ποσοστά επιτυχίας αναφέρονται πάνω από 90%, με μέσο χρόνο νοσηλείας 1-2 ημέρες και μικρότερο χρόνο ανάρρωσης σε σύγκριση με την ανοικτή χειρουργική.
Όγκοι των Επινεφρίδιων: Η λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή προσφέρει μέση διάρκεια νοσηλείας περίπου 2-3 ημερών, μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο και ταχύτερη επιστροφή στην εργασία. Το ποσοστό επιτυχούς αφαίρεσης του όγκου είναι περίπου 95%, ενώ το συνολικό ποσοστό επιπλοκών είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με την ανοικτή χειρουργική.
Λιθίαση του νεφρού και του ουρητήρα: Η λαπαροσκοπική πυελολιθοτομή και ουρητηρολιθοτομή χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση λίθων του ουρητήρα όταν οι υπόλοιπες τεχνικές είτε δεν έχουν ένδειξη είτε υπάρχουν άλλες αιτίες (πχ άλλες παθήσεις) που καθιστούν την λαπαροσκοπική μέθοδο προτιμότερη. Η λαπαροσκοπική μέθοδος είναι μια επιλογή με ελάχιστες επιπλοκές, μικρό χρόνο νοσηλείας (συνήθως λιγότερο από 2 ημέρες) και ταχύτερη επαναφορά στις κανονικές δραστηριότητες. Το ποσοστό επιτυχούς απομάκρυνσης των πετρών αναφέρεται ότι βρίσκεται κοντά στο 85-95%.
Κιρσοκήλη: Η λαπαροσκοπική απολίνωση της έσω σπερματικής φλέβας είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της κιρσοκήλης μιας συχνής πάθησης που μπορεί να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα. Προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος, άμεση επιστροφή στην εργασία (συχνά εντός μιας εβδομάδας) και υψηλή ικανοποίηση των ασθενών.
Υπερπλασία του προστάτη : η λαπαροσκοπική αδενωμεκτομή είναι η επέμβαση που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, μιας συχνής και σημαντικής πάθησης που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ανδρών. Η λαπαροσκοπική αδενωματεκτομή εφαρμόζεται σε περιπτώσεις μεγάλων προστάτων και χαρακτηρίζεται απο εξαιρετικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση της ούρησης με πολύ χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών και παρενεργειών.
Πρόπτωση πυελικών οργάνων. Η λαπαροσκοπική ιεροκολποπηξία είναι η λαπαροσκοπική επέμβαση που χρησιμοποιείται για τη αποκατάσταση της προπτώσης πυελικών οργάνων όπως της κυστεοκήλης και της ορθοκήλης. Αυτή η εξελιγμένη λαπαροσκοπική τεχνική είναι ασφαλής και αποτελεσματική, προσφέροντας στις ασθενείς ταχύτερο χρόνο ανάρρωσης, μικρότερο πόνο και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.
Αυτά τα παραδείγματα υπογραμμίζουν την αποτελεσματικότητα της λαπαροσκοπίας στη θεραπεία διαφόρων ουρολογικών ασθενειών, προσφέροντας βελτιωμένα αποτελέσματα για τους ασθενείς και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές και οι κίνδυνοι της λαπαροσκοπικής χειρουργικής
H λαπαροσκοπική χειρουργική έχει επικρατήσει ως η βασική μέθοδος που επιλέγουν οι ασθενείς και οι χειρουργοί για την τέλεση των επεμβάσεων. Ο συνδυασμός άριστων αποτελεσμάτων με ελάχιστοποίηση του πόνου και της βελτιωμένης ανάρρωσης έχει αποδειχθεί βασικό κριτήριο για την επιλογή της μεθόδου. Εντούτοις, όπως κάθε ιατρική επέμβαση, και η λαπαροσκοπική χειρουργική ενέχει πιθανές επιπλοκές και κινδύνους που μπορεί να παρουσιαστούν και τους οποίους πρέπει να γνωρίζουμε για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και να υλοποιήσουμε αποτελεσματικές πρακτικές τόσο για τη μείωση τους όσο και για την άμεση επίλυση τους. Οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων περιλαμβάνουν:
- Πόνος: H παρουσία αέρα στην κοιλιά, απαραίτητη για την δημιουργία του πνευμοπεριτοναίου, συχνά δημιουργεί αίσθημα πόνου και δυσφορίας μετά την επέμβαση. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες.
- Λοίμωξη: Η λοίμωξη στις θέσεις των τομών ή εντός της κοιλιακής κοιλότητας είναι μια σχετικά σπάνια επιπλοκή λόγω του μικρού μεγέθους των τομών και της μικρότερης έκθεσης των ενδοκοιλιακών οργάνων στο περιβάλλον.
- Αιμορραγία: H λαπαροσκοπική χειρουργική σχετίζεται με μικρότερη απώλεια αίματος λόγω του πνευμοπεριτοναίου, της καλύτερης όρασης του χειρουργικού πεδίου, και της μεγαλύτερης ακρίβειας των χειρουργικών κινήσεων. Παρόλα αυτά η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι μια χειρουργική επέμβαση και ο κίνδυνος αιμορραγίας αν και πολύ μικρός είναι πάντα υπαρκτός.
- Τραυματισμός γειτονικών Οργάνων: Ο τραυματισμός των γειτονικών οργάνων μπορεί να γίνει είτε κατά την είσοδο των “trocars” στην κοιλιά του ασθενούς είτε κατά την είσοδο των χειρουργικών οργάνων είτε κατά τον χειρισμό αυτών κατά την διενέργεια των χειρουργικών επεμβάσεων. Σε κάθε περίπτωση η επιπλοκή αυτή είναι ιδιαίτερα σπάνια και έμπειροι χειρουργοί και προηγμένα μέσα απεικόνισης βοηθούν στην ελαχιστοποίηση αυτού του κινδύνου.
- Θρόμβωση: Τόσο η παρατεταμένη ακινησία κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση όσο και η παρουσία αέρα στην κοιλιά μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία θρόμβων στα πόδια (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση), που μπορούν να μεταναστεύσουν στους πνεύμονες και να οδηγήσουν σε πνευμονική εμβολή. Η άμεση κινητοποίηση και τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα συνήθως οδηγούν σε ελαχιστοποίηση του κινδύνου.
- Κίνδυνοι Αναισθησίας: Όπως και με κάθε χειρουργική παρέμβαση, υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με την αναισθησία, συμπεριλαμβανομένων αλλεργικών αντιδράσεων, δυσκολιών στην αναπνοή και δυσμενών αντιδράσεων σε φάρμακα.
- Μετατροπή σε Ανοικτή Επέμβαση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις ενδέχεται να χρειαστεί να μετατραπούν σε ανοικτές λόγω απρόβλεπτων επιπλοκών ή δυσκολιών. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερους χρόνους ανάρρωσης και αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης.
- Επιπλοκές Λόγω Πνευμοπεριτοναίου: Ο αέρας που χρησιμοποιείται για να διογκώνει την κοιλιά κατά τη διάρκεια της λαπαροσκοπικής επέμβασης ενδέχεται να προκαλέσει πόνο ή αίσθημα δυσφορίας στους ώμους μετά την επέμβαση.
Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι ενώ αυτές οι επιπλοκές είναι πιθανές, η συνολική εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών είναι σχετικά χαμηλή όταν η λαπαροσκοπική χειρουργική πραγματοποιείται από έμπειρους χειρουργούς και έχουν τεθεί οι σωστές ενδείξεις.