Οι διεμφυλικές γυναίκες είναι άτομα που έχουν γεννηθεί με ανδρικό βιολογικό φύλο αλλά ταυτίζονται και ζουν ως γυναίκες. Η διεμφυλική ταυτότητα αφορά τη διαφορά μεταξύ του βιολογικού φύλου και του φύλου με το οποίο ταυτίζεται το άτομο. Αυτές οι γυναίκες μπορεί να υποβληθούν σε ορμονικές θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις για να επιτύχουν τη φυσική μετάβαση στο φύλο με το οποίο ταυτίζονται.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας συχνός καρκίνος που αφορά άνδρες σε όλο τον κόσμο. Παρά την ευρεία αναγνώριση αυτού του προβλήματος στο γενικό πληθυσμό, υπάρχουν λίγες μελέτες που εξετάζουν τον καρκίνο του προστάτη στις διεμφυλικές γυναίκες. Οι διεμφυλικές γυναίκες είναι ένα μικρό αλλά αυξανόμενο μέρος του πληθυσμού, και η αντιμετώπιση των ουρολογικών προβλημάτων υγείας που εμφανίζουν απαιτεί ειδικές προσεγγίσεις λόγω των μοναδικών ιατρικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.
Επιδημιολογία
Οι διεμφυλικές γυναίκες αντιπροσωπεύουν περίπου το 0.55% του πληθυσμού των ΗΠΑ, δηλαδή περίπου 1.4 εκατομμύρια ενήλικες. Παρόλο που οι γυναίκες αυτές υποβάλλονται συχνά σε ορμονοθεραπεία για την αναστολή των ανδρογόνων και τη χορήγηση οιστρογόνων για την θηλυκοποίηση, η αφαίρεση του προστάτη δεν είναι συνηθισμένη πρακτική κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επιβεβαίωσης του φύλου.
Έλεγχος και Διάγνωση
Λόγω του χαμηλού επιπολασμού του καρκίνου του προστάτη στις διεμφυλικές γυναίκες και της έλλειψης σαφών κατευθυντήριων οδηγιών, ο έλεγχος του καρκίνου του προστάτη σε αυτήν την ομάδα είναι περιορισμένος. Η διάγνωση συχνά γίνεται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, με τις περισσότερες αναφορές περιστατικών να περιγράφουν μεταστατικό καρκίνο του προστάτη κατά τη στιγμή της διάγνωσης.
Διαχείριση και Θεραπεία
Η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη σε διεμφυλικές γυναίκες πρέπει να είναι εξατομικευμένη, λαμβάνοντας υπόψη τις ιατρικές και χειρουργικές παρεμβάσεις που έχουν προηγηθεί για την θηλυκοποίηση. Η χειρουργική και ακτινοθεραπεία μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και απαιτείται συνεργασία με τους χειρουργούς που εξειδικεύονται σε επεμβάσεις επιβεβαίωσης του φύλου για τον σχεδιασμό της θεραπείας.
Συμπεράσματα
Η έλλειψη δεδομένων για τον καρκίνο του προστάτη στις διεμφυλικές γυναίκες καθιστά απαραίτητη την περαιτέρω έρευνα και την ανάπτυξη ειδικών κατευθυντήριων οδηγιών για τον έλεγχο, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη σε αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα. Η παροχή ολοκληρωμένης και ευαίσθητης φροντίδας είναι κρίσιμη για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και της ποιότητας ζωής των διεμφυλικών γυναικών που αντιμετωπίζουν αυτή την ασθένεια.