Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Ριζική Προστατεκτομή

Από τον Χειρουργό Ουρολόγο Δρ. Μάρκο Καραβιτάκη, Εξειδικευμένο Χειρουργό στην Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (EAU) και Διευθυντή Κέντρου Προηγμένης Λαπαροσκοπικής, Ρομποτικής και Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Ουρολογίας Central Urology.

Προστάτης αδένας: γενικές γνώσεις για την ανατομία και την λειτουργία του προστάτη

Ο προστάτης είναι ένα ζωτικό όργανο του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, με σημαντικό ρόλο τόσο στην σεξουαλική ζωή όσο και στην λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.  Ο προστάτης  βρίσκεται  μπροστά από την ουροδόχο κύστη, περιβάλλει την ουρήθρα και έχει μέγεθος μέγεθος καρυδιού. 

Ο προστάτης εξυπηρετεί ζωτικές λειτουργίες που σχετίζονται με την αναπαραγωγή και την ούρηση:

  1. Παραγωγή σπέρματος: Ένας από τους κύριους ρόλους του προστάτη είναι η παραγωγή σπερματικού υγρού. Κατά την εκσπερμάτιση, ο προστάτης εκκρίνει μια γαλακτώδη ουσία, πλούσια σε ένζυμα και θρεπτικά συστατικά, η οποία αποτελεί σημαντικό μέρος του σπέρματος.
  2. Προστασία και ενεργοποίηση σπερματοζωαρίων: Το προστατικό υγρό βοηθά στην προστασία των σπερματοζωαρίων από το όξινο περιβάλλον του κόλπου και τα ενεργοποιεί, επιτρέποντας τους να γονιμοποιήσουν το ωάριο.
  3. Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο (PSA): Ο προστάτης παράγει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA). Τα επίπεδα PSA μπορούν να μετρηθούν μέσω αιματολογικών εξετάσεων και μπορούν να λειτουργήσουν ως ένδειξη πιθανών προβλημάτων στον προστάτη όπως η προστατίτιδα ή ο καρκίνος του προστάτη.

Ο προστάτης σχετίζεται με διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, προστατίτιδα και καρκίνος του προστάτη. 

close-portrait-female

Γενικές πληροφορίες για την επέμβαση της ριζικής προστατεκτομής

Η ριζική προστατεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του τοπικού ή και του τοπικά προχωρημένου καρκίνου του προστάτη.

Κύριος στόχος της ριζικής προστατεκτομής είναι

  • η εκρίζωση του όγκου δηλαδή η αφαίρεση όλου του καρκίνου
  • η διατήρηση σημαντικών λειτουργιών του άνδρα όπως είναι
    • η εγκράτεια των ούρων και
    • η στυτική λειτουργία

Η ριζική προστατεκτομή περιλαμβάνει

  • την αφαίρεση του προστάτη
  • την αφαίρεσε των σπερματοδόχων κύστεων (δυο μικρά όργανα με τα οποία είναι συνδεδεμένος)
  • την αφαίρεση των πυελικών λεμφαδένων (ενίοτε)
  • την ένωση της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας (αναστόμωση)

Για την διατήρηση της αναστόμωσης σε στεγνό περιβάλλον μέχρι την πλήρη επούλωση της, τοποθετείται καθετήρας που παραμένει στην κύστη για 7 με 10 ημέρες. 

Μετά το χειρουργείο, ο προστάτης αποστέλλεται σε ένα ειδικό ιατρό που ονομάζεται παθολογοανατόμος. ο οποίος θα το εξετάσει και θα ετοιμάσει ένα τελικό πόρισμα. Το αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θα καθορίσει την πρόγνωση καθώς και θα αναδείξει την πιθανότητα να απαιτηθούν συμπληρωματικές θεραπείες με ακτινοβολία ή ορμονοθεραπεία.

Μετά το χειρουργείο επίσης ο ασθενής θα παρακολουθηθεί με τακτικές εξετάσεις PSA η τιμή του οποίου θα καθορίσει την αναγκαιότητα για συμπληρωματικές θεραπείες (βιοχημική υποτροπή-βλέπε παρακάτω).

Η ριζική προστατεκτομή είναι μια ιδιαίτερη απαιτητική επέμβαση η ομαλή έκβαση της οποίας απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία από τον χειρουργό και λεπτομερής ενημέρωση του ασθενούς. 

female-surgeon

Μέθοδοι με τους οποίους μπορεί να γίνει η ριζική προστατεκτομή

Υπάρχουν δύο μέθοδοι για την εκτέλεση μιας ριζικής προστατεκτομής:

  • η ανοικτή μέθοδος
  • οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι  δηλαδή η λαπαροσκοπική και  η ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική μέθοδος.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της ανοιχτής και των ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων;

H ανοιχτή ριζική προστατεκτομή πραγματοποιείται μέσω μιας  τομής στην κοιλιά ενώ οι ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους γίνεται μέσω μικρών τομών μέσω των οποίων εισέρχονται η ειδική κάμερα και τα ειδικά λαπαροσκοπική και ρομποτικά εργαλεία.

Οι μικρότερες τομές και τα σύγχρονα οπτικά συστήματα των ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων σε σχέση με την ανοιχτή μέθοδο οδηγούν σε 

  • μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο
  • μικρότερη απώλεια αίματος
  • ταχύτερη ανάρρωση
  • γρηγορότερη επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες
  • μεγαλύτερη δυνατότητα για την επίτευξη των βέλτιστων λειτουργικών αποτελεσμάτων δηλαδή της εγκράτειας και της στυτικής λειτουργίας

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της λαπαροσκοπικής και της ρομποτικής μεθόδου;

Η ρομποτική μέθοδος είναι ουσιαστικά μια λαπαροσκοπική μέθοδος που γίνεται με την χρήση ενός μηχανήματος που ονομάζεται ρομποτ (για αυτό και η πλήρης ονομασία είναι λαπαροσκοπική μέθοδος ρομποτικά υποβοηθούμενη).

Δεν υπάρχει καμμία διαφορά ως προς τα ογκολογικά και λειτουργικά αποτελέσματα μεταξύ των δυο τεχνικών.

Η μόνη διαφορά μεταξύ των δυο τεχνικών  είναι ότι ενώ στην ρομποτική χειρουργική ο χειρουργός χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία μέσω ενός μηχανήματος στην αμιγώς λαπαροσκοπική ο χειρουργός  τα χειρίζεται κατευθείαν με τα χέρια του. 

Η διαμεσολάβηση του ρομποτικού μηχανήματος από την μία επιτρέπει σε  λιγότερο έμπειρους λαπαροσκόπους να πραγματοποιήσουν μια λαπαροσκοπική επέμβαση, από την άλλη στερεί την αμεσότητα και την αίσθηση της δύναμης της χειρουργικής κίνησης και τριπλασιάζει το κόστος της επέμβασης. 

Η σημασία της εμπειρίας του χειρουργού για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων

Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι μια δύσκολη τεχνική διότι απαιτείται ο ασυνήθης για τον γενικό χειρουργό συντονισμό μεταξύ της όρασης σε μια οθόνη και των χειρουργικών χειρισμών σε ένα περιορισμένο χώρο.

Οι δυσκολίες αυτές προϋποθέτουν την σχεδόν καθημερινή εφαρμογή της για την απόκτηση της απαραίτητης εμπειρίας που  απαιτείται για να εξασφαλιστούν οι δυο βασικές αρχές της χειρουργικής

  • ασφάλεια
  • αποτελεσματικότητα

Για τον λόγο αυτό η λαπαροσκοπική χειρουργική στην ουρολογία ενώ έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται διεθνώς από το 1990 δεν έχει βρει την καθολική της εφαρμογή στον Ελλαδικό χώρο ακόμα και εφαρμόζεται από λίγους χειρουργούς σε λίγα κέντρα.

Είμαστε χαρούμενοι διότι η εμπειρία μας στην λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική μας επιτρέπει να είμαστε από τις λίγες χειρουργικές ομάδες διεθνώς σε θέση να προσφέρουμε και τις δυο τεχνικές με την ίδια ευκολία και με τα ίδια αποτελέσματα.

Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να προσφέρουμε τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής  σε ασθενείς που ενδεχομένως δεν έχουν την οικονομική άνεση να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις της χρήσης του ρομποτ.

live-surgery

Λαπαροσκοπική Ριζική Προστατεκτομή

Τι είναι και πως γίνεται η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή;

Η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή είναι η πραγματοποίηση της ριζικής προστατεκτομής με την λαπαροσκοπική μέθοδο και αποτελεί βασική θεραπευτική επιλογή με βάση την Ευρωπαική Ουρολογική Εταιρεία.

Τα βασικά βήματα της λαπαροσκοπικής ριζικής προστατεκτομής είναι

  • δημιουργία μικρών τομών στο δέρμα για την είσοδο των ειδικών μικρών σωλήνων (trocars) μέσω των οποίων εισέρχονται τα ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία
  • δημιουργίας πνευμοπεριτοναίου (δηλαδή της εμφύσησης κοιλιάς με ειδικό αέριο CO2) για την δημιουργία του ανατομικού χώρου
  • χρήση ειδικής οπτικής κάμερας που αποδίδει μεγενθυμένη 3σδιάστατη υπερηψηλής ανάλυσης (4Κ) όρασης του χειρουργικού πεδίου 
  • χρήση των ειδικά σχεδιασμένων λεπτών χειρουργικών εργαλείων

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής ριζικής προστατεκτομής;

Με την λαπαροσκοπική μέθοδο, σε αντίθεση με την ανοιχτή μέθοδο που απαιτεί μεγάλες τομές, η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών και με την χρήση ειδικών οπτικών συστημάτων υπερυψηλής ανάλυσης.

Σε σχέση με την ανοιχτή μέθοδο, η λαπαροσκοπική μέθοδος έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Μικρότερος σωματικός τραυματισμός: Η λαπαροσκοπική χειρουργική περιλαμβάνει μικρότερες τομές, μειώνοντας τον τραυματισμό στους ιστούς,ελαχιστοποιώντας την απώλεια αίματος και επιτρέποντας γρηγορότερη ανάρρωση σε σχέση με την παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική.
  • Ακρίβεια κινήσεων : Ο χειρουργός λειτουργεί με τη βοήθεια μιας κάμερας και προηγμένων οργάνων, επιτρέποντας καλύτερη οπτικοποίηση και ακρίβεια κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων:
    • στην εκριζωση του καρκίνου
    • στην διατήρηση της εγκράτειας
    • στην προστασία της στύσης  
  • Μειωμένη Διάρκεια Νοσηλείας: Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική προστατεκτομή συνήθως καταλήγουν σε μικρότερες διαρκείας νοσηλείες, πράγμα που συνεπάγεται γρηγορότερη επιστροφή στο οικιακό περιβάλλον.
  • Γρηγορότερη Ανάρρωση: Η ελάχιστα επεμβατική φύση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής μεταφράζεται σε γρηγορότερη συνολική περίοδο ανάρρωσης, επιτρέποντας στους ασθενείς να επιστρέψουν στις κανονικές δραστηριότητες τους νωρίτερα.
  • Μικρότερος Πόνος και  Κίνδυνος Λοίμωξης : Οι μικρότερες τομές μειώνουν τον μετεγχειρητικό πόνο και τον  κίνδυνο λοίμωξης στο χειρουργικό τμήμα, συμβάλλοντας σε μια ομαλότερη μετεγχειρητική πορεία.

Σε σχέση με την ρομποτική μέθοδο, η λαπαροσκοπική μέθοδος έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • μεγαλύτερη αμεσότητα στον έλεγχο των χειρουργικών εργαλείων
  • καλύτερη αίσθηση της χειρουργικής κίνησης
  • πολλαπλάσιο μικρότερο κόστος

Τα πλεονεκτήματα των 3διάστατων υπερυψηλής ανάλυσης οπτικών συστημάτων που εφαρμόζονται σήμερα στην λαπαροσκοπική χειρουργική

H είσοδος των 3σδιάστατων οπτικών συστημάτων υπερυψηλής ανάλυσης (4K) είναι η μεγαλύτερη επανάσταση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής τα τελευταία χρόνια.

Μέχρι πρόσφατα, το μεγαλύτερο μειονέκτημα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής ήταν η αντικατάσταση της φυσιολογικής 3σδιάστατης όρασης σε μια οπτική 2 διαστάσεων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την δυσκολία προσαρμογής για μεγάλο ποσοστό χειρουργών και τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας κατά την τέλεση των επεμβάσεων.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε η τεχνολογία των οπτικών συστημάτων 3σδιάστατης όρασης υπερυψηλής ανάλυσης που όχι μόνο επιτρέπει την 3σδιάστατη οπτική χειρουργική του χειρουργικού πεδίου, αλλά και την σε πρωτοφανή ευκρίνεια και λεπτομέρεια (10 φορές μεγέθυση) αναγνώριση ακόμα και των πιο μικρών ανατομικών δομών.

intuitive-da-vinci-surgeon-at-surgeon-console-lo-res

Ρομποτική Ριζική Προστατεκτομή

Τι είναι και πως γίνεται η ρομποτική ριζική προστατεκτομή;

Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι η πραγματοποίηση της ριζικής προστατεκτομής με την ρομποτική μέθοδο. 

Τα βασικά βήματα της ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής είναι

  • δημιουργία μικρών τομών στο δέρμα για την είσοδο των ειδικών μικρών σωλήνων (trocars) μέσω των οποίων εισέρχονται τα ειδικά ρομποτικά εργαλεία
  • δημιουργίας πνευμοπεριτοναίου (δηλαδή της εμφύσησης κοιλιάς με ειδικό αέριο CO2) για την δημιουργία του ανατομικού χώρου
  • χρήση ειδικής οπτικής κάμερας που αποδίδει μεγενθυμένη 3σδιάστατη υπερηψηλής ανάλυσης (4Κ) όρασης του χειρουργικού πεδίου 
  • χρήση των ειδικά σχεδιασμένων λεπτών ρομποτικών χειρουργικών εργαλείων

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής;

Με την ρομποτική μέθοδο, σε αντίθεση με την ανοιχτή μέθοδο που απαιτεί μεγάλες τομές, η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών και με την χρήση ειδικών οπτικών συστημάτων υπερυψηλής ανάλυσης.

Σε σχέση με την ανοιχτή μέθοδο, η ρομποτική μέθοδος έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • μικρότερη απώλεια αίματος
  • ταχύτερη ανάρρωση 
  • γρηγορότερη έξοδο από το νοσοκομείο  
  • λιγότερες επιπλοκές σε σχέση με το χειρουργικό τραύμα (επιμόλυνση, κήλη κτλ)

Σε σχέση με την λαπαροσκοπική μέθοδο, η ρομποτική μέθοδος έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • χρήση πολυαρθρωτών χειρουργικών εργαλείων που επιτρέπει σε λιγότερο έμπειρους λαπαροσκοπικούς χειρουργούς την δυνατότητα τέλεσης της επέμβασης
  • μικρότερη καμπύλη εκμάθηση
Rompotiki Cheirourgiki

Η διαδικασία της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής

Η λαπαροσκοπική και η ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό και ακριβή εκτέλεση. Η διαδικασία πραγματοποίησης τους  περιλαμβάνει αρκετά βήματα, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης της θέσης του ασθενούς, της τοποθέτησης των trocars (δηλαδή των σωλήνων που χρησιμεύουν για την είσοδο των χειρουργικών εργαλείων στην κοιλιά του ασθενούς και της εισόδου σε θέση και λειτουργία  του ρομπότ.

  • Τοποθέτηση ασθενούς σε θέση  Trendelenburg. Αρχικά, ο ασθενής τοποθετείται στην λεγόμενη θέση «λιθοτομής» μιας ειδικής θέσης κατά την οποία το κεφάλι του ασθενούς είναι προς τα κάτω και τα πόδια προς τα πάνω. Η θέση αυτή είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση της επέμβασης αφού είναι η μοναδική που επιτρέπει την πρόσβαση των χειρουργικών εργαλείων στην περιοχή της πυέλου (της λεκάνης) όπου βρίσκεται ο προστάτης.
  • Tοποθέτηση των trocars (αγωγών) στην κοιλιά του ασθενούς. Τα trocars είναι οι σωλήνες μέσω των οποίων εισέρχονται τα ρομποτικά χειρουργικά εργαλεία στην κοιλιά του ασθενούς. Η σωστή τοποθέτηση των trocars είναι κρίσιμη για τον αποτελεσματικό χειρισμό των εργαλείων και την πραγματοποίηση της επέμβασης με ασφάλεια.
  • Eνσωμάτωση  των ρομποτικών βραχιονίων στα trocars (docking).  Ο χρόνος αυτός αφορά μόνο τις ρομποτικές επεμβάσεις. Αφού τοποθετηθούν τα trocars, ακολουθεί η ενσωμάτωση σε αυτά των ρομποτικών βραχιονίων για την εξασφάλιση μιας σταθερής και ασφαλής σύνδεσης μεταξύ του ρομποτ και του ασθενούς.
  • Είσοδος των χειρουργικών εργαλείων και έναρξη της επέμβασης.Αφού γίνει η ενσωμάτωση των ρομποτικών βραχιονίων, ακολουθεί η τοποθέτηση και η είσοδος των χειρουργικών εργαλείων στους  και η έναρξη της χειρουργικής επέμβασης.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η διάρκεια μιας επέμβασης εκτός του ότι αποτελεί κριτήριο που χαρακτηρίζει την εμπειρία του χειρουργού στην συγκεκριμένη επέμβαση, έχει ιδιαίτερη σημασία στην ανάρρωση του ασθενούς. 

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι διότι η εμπειρία μας στην λαπαροσκοπική χειρουργική μας επιτρέπει την ολοκλήρωση της επέμβασης σε λιγότερο από μια ώρα, χρόνοι που λίγα κέντρα διεθνώς επιτυγχάνουν και που μας επιτρέπουν να παρέχουμε στους ασθενείς μας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. 

“Εξωπεριτοναϊκή μέθοδος”: η προτιμώμενη επιλογή για τους ασθενείς που αναζητούν τη μέγιστη ασφάλεια

Η εξωπεριτοναική προσέγγιση  στην λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή αναφέρεται στην πρόσβαση στον προστάτη χωρίς την είσοδο στην περιτοναική κοιλότητα. Κατά την εξωπεριτοναική προσέγγιση, ο χειρουργός αντί να εισέρχεται στο κοιλιά του ασθενούς μεταξύ των εντέρων, δημιουργεί έναν ξεχωριστό χώρο μεταξύ των μυών του τοιχώματος της κοιλιάς και του περιτοναίου που είναι η λεπτή μεμβράνη που επενδύει την περιτοναϊκή κοιλότητα.

Αυτή η προσέγγιση παρέχει:

  • άμεση πρόσβαση στον προστάτη, επιτρέποντας μια εστιασμένη και στοχευμένη αφαίρεση του ενώ
  • ελαχιστοποιεί το γενικότερο χειρουργικό τραύμα και τον κίνδυνο επιπλοκών και τραυματισμών που μπορεί να συμβούν μέσα στην κοιλιά.
Hands,Of,Help.,Professional,Specialist,Doctor,Support,Encourage,Retired,Older

Τα αποτελέσματα της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής

Σε γενικότερα επίπεδα, η αποτελεσματικότητα μιας χειρουργικής θεραπείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη κρίνεται σε 4 επίπεδα

  • ογκολογικά αποτελέσματα
  • διατήρηση της εγκράτειας των ούρων
  • διατήρηση της στυτικής λειτουργίας
  • επιπλοκές

Η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή όταν εφαρμόζεται από έμπειρους χειρουργούς μπορεί να προσφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο. 

Ογκολογικά αποτελέσματα

Τα ογκολογικά αποτελέσματα της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής είναι εξαιρετικά όταν η διάγνωση γίνει στα αρχικά στάδια όπου η 10ετής επιβίωση μπορεί να ξεπεράσει και το 99%. Ακόμα όμως και σε προχωρημένες καταστάσεις, η λαπαροσκοπική και ρομποτική ριζική προστατεκτομή μπορεί να συνδυαστεί με την ακτινοθεραπεία και την ορμονοθεραπεία και να προσφέρει τα μέγιστα δυνατά ογκολογικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της νόσου.

Εγκράτεια ούρων

Κάθε επέμβαση ριζικής προστατεκτομής ενέχει κίνδυνο ακράτειας ούρων.

¨Οπως αποδεικνύεται από το σύνολο των μελετών σχετικά με την ακράτεια ούρων μετά την ριζική προστατεκτομή, ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει τον κίνδυνο ακράτειας είναι η εμπειρία του χειρουργού. 

Η τεχνική “της πλήρους διατήρησης της περιπροστατικής ανατομίας” που εφαρμόζουμε έχει αποδεδειγμένα τα καλύτερα δυνατά ποσοστά εγκράτειας ούρων:

  • 50% εγκράτεια με την αφαίρεση του καθετήρα
  • 85%  εγκράτεια στον μήνα μετά την επέμβαση
  • >95% εγκράτεια στον χρόνο μετά την επέμβαση

Στυτική λειτουργία

Τα νεύρα της στύσης είναι λεπτές μεμβράνες που περιβάλλουν τον προστάτη και έρχονται σε στενή επαφή με την επιφάνεια του.

Εξαιτίας αυτής τους της ανατομικής θέσης, κατά την διάρκεια της αφαίρεσης του προστάτη μπορεί να υποστούν κάποιο τραυματισμό και να επηρεαστεί η λειτουργία της στύσης. 

Η προστασία και η διατήρηση των νεύρων κατά την επέμβαση ονομάζεται “νευροπροστασία” και μπορεί να επιτευχθεί με διάφορες τεχνικές. 

Η τεχνική της “πλήρους διατήρησης της περιπροστατικής ανατομίας” που εφαρμόζουμε όπως αυτή έχει περιγραφεί από τον R. Gaston, τον άνθρωπο που πραγματοποίησε και περιέγραψε την 1η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή, οδηγεί σε διατήρηση της στυτικής λειτουργίας σε >90% των ασθενών με βάση τα δημοσιευμένα αποτελέσματα στο European Urology όταν αυτή εφαρμόζεται σε ασθενείς με ικανοποιητική στυτική λειτουργία προεγχειρητικά. 

Η εφαρμογή της τεχνικής αυτής πρέπει να γίνεται σε επιλεγμένους ασθενείς που τηρούν κάποιες προυποθέσεις που σχετίζονται με την επιθετικότητα του καρκίνου. 

Πρέπει να τονιστεί ότι εκτός από την χειρουργική τεχνική της “νευροπροστασίας” η διατήρηση της στυτικής λειτουργίας εξαρτάται και από άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τον ασθενή όπως

  • η ηλικία 
  • η στυτική λειτουργία προ χειρουργείου
  • συνοδές παθήσεις κτλ

Αντενδείξεις λαπαροσκοπικής και ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής

Η λαπαροσκοπική και η ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι γενικότερα πολύ ασφαλές επέμβασεις με πολλά οφέλη για τον ασθενή. Εντούτοις, υπάρχουν ορισμένες αντενδείξεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αυτές οι αντενδείξεις μπορεί να σχετίζονται είτε με τη συνολική κατάσταση του ασθενούς, είτε με την έκταση του καρκίνου και άλλους ατομικούς ανατομικούς παράγοντες.

  • Μεταστατική νόσος. Μία από τις κύριες αντενδείξεις της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής είναι η παρουσία  μεταστατικού καρκίνου του προστάτη. Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή σήμερα θεωρείτα αποτελεσματική μόνο στην περίπτωση τοπικής νόσου,  δηλαδή στην περίπτωση που ο καρκίνος περιορίζεται στον προστάτη. Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα ή απομακρυσμένες περιοχές, η χειρουργική αφαίρεση του προστάτη δεν θεωρείται πλέον κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, απαιτούνται συστηματικές θεραπείες ή ακτινοθεραπεία.
  • Σημαντικά συνοδά νοσήματα και παθήσεις. Μια άλλη αντενδείξη της ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής είναι η παρουσία σημαντικών συνοδών νοσημάτων ή ιατρικών παθήσεων που μπορεί να αυξήσουν τον χειρουργικό κίνδυνο ή να δυσκολέψουν τη δυνατότητα του ασθενούς να αντέξει τη αναισθησία και την επέμβαση. Αυτές οι παθήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο, μη ελεγχόμενο διαβήτη,  ανοσοκαταστολή κά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η απόφαση διενέργειας ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής πρέπει να εκτιμάται πολύ προσεκτικά.
  • Ανατομικοί λόγοι.  Αυτές περιλαμβάνουν προηγούμενες κοιλιακές ή πυελικές επεμβάσεις που έχουν οδηγήσει σε σημαντικές συμφήσεις και οι οποίες καθιστούν δυσκολότερη την πρόσβαση και την προσέγγιση του χειρουργικού πεδίου.

Τέλος, πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψιν η προτίμηση και η επιθυμία του ασθενούς να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι μια απαιτητική επέμβαση που απαιτεί γενική αναισθησία και συνεπάγεται δυνητικούς κινδύνους και επιπλοκές. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να έχουν προσωπικούς λόγους ή προτιμήσεις που τους καθιστούν απρόθυμους να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Σε αυτές τις περιπτώσιε θα πρέπει να  αναζητούνται εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές. 

Κίνδυνοι και πιθανές επιπλοκές λαπαροσκοπικής και ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής

Η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση και όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις όταν πραγματοποιούνται διέρχεται ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιων παρενεργειών που άλλοτε είναι συνηθισμένες άλλοτε είναι πιο σπάνιες, όπως επίσης άλλοτε είναι παροδικές και άλλοτε μπορεί να έχουν μεγάλη διάρκεια.

Πολύ συνηθισμένοι κίνδυνοι:
  • Προσωρινή ακράτεια ούρων.
  • Προσωρινή στυτική δυσλειτουργία.
Κοινοί κίνδυνοι (1/2 – 1/10):
  • Το πέος σας μπορεί να φαίνεται πιο κοντό μετά την επέμβαση.
  • Προσωρινό πρήξιμο του πέους και του οσχέου μετά την επέμβαση.
Περιστασιακοί κίνδυνοι (1/10 – 1/50):
  • Λοίμωξη, συμπεριλαμβανομένης της λοίμωξης του τραύματος, της πνευμονίας, της ουρολοίμωξης, της λοίμωξης στην κοιλιακή χώρα που μπορεί να απαιτεί αντιβιοτική ή άλλη θεραπεία.
  • Καθυστέρηση της επαναλειτουργίας του εντέρου (ειλεός) που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο και κοιλιακή διάταση και μπορεί να παρατείνει την ανάρρωσή σας.
  • Διαρροή (διαφυγή) ούρων από την ένωση μεταξύ της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας, της λεγόμενης αναστόμωσης που μπορεί να απαιτήσει παραμονή του καθετήρα για περισσότερο από το προγραμματισμένο χρόνο.
  • Ουλές στην ένωση μεταξύ της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας (ουλώδης σύγκλειση) που μπορεί να απαιτήσει περαιτέρω χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί. Η χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της ανασταμωτικής στένωσης μπορεί να επιδεινώσει την ακράτεια ούρων.
  • Μπορεί να αναπτυχθούν ουλές στο εσωτερικό της κοιλιάς (συμφύσεις) που μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος ή απόφραξη του εντέρου.
  • Προβλήματα επούλωσης πληγών, ή κήλη τραύματος.
Σπάνιοι κίνδυνοι (1/50 – 1/250):
  • Μόνιμη ακράτεια ούρων που μπορεί να απαιτήσει κάποιου είδους θεραπεία για την αποκατάστατη της.
  • Αιμορραγία κατά τη διάρκεια ή μετά την επέμβαση που απαιτεί μετάγγιση αίματος ή άλλη επέμβαση για την διόρθωση της.
  • Βλάβη στο ορθό (το τελευταίο μέρος του εντέρου) που μπορεί να απαιτεί προσωρινό σχηματισμό κολοστομίας (εκτροπή του εντέρου προς το κοιλιακό τοίχωμα).
  • Βλάβη στους ουρητήρες (σωλήνας από το νεφρό στην ουροδόχο κύστη) που μπορεί να απαιτεί προσωρινή εισαγωγή ουρητηρικού στεντ ή επανεμφύτευση του ουρητήρα.
  • Βλάβη σε άλλο όργανο ή ανατομική δομή στην κοιλιά.
  • Δερματική, μυϊκή ή νευρική βλάβη λόγω θέσης στο χειρουργικό κρεβάτι κατά τη διάρκεια της επέμβασης (τραυματισμός υπό πίεση).
  • Κίνδυνος μετατροπής της ρομποτικής επέμβασης σε ανοιχτή επέμβαση μέσω μιας μεγαλύτερης τομής. Αυτό μπορεί να παρατείνει την ανάρρωσή σας.
  • Συλλογή υγρού στη κοιλιά ή στην πύελο (λεμφοκήλη) ως αποτέλεσμα της λεμφαδενεκτομης που μπορεί να απαιτεί περαιτέρω θεραπεία για να διορθωθεί.
  • Μόνιμο πρήξιμο των ποδιών (λεμφοίδημα).
  • Βλάβη στο αιδιικό νεύρο, που προκαλεί αδυναμία των μυών και μούδιασμα του έσω μηρού.
  • Βλάβη σε μεγάλα αιμοφόρα αγγεία.
  • Γενικότεροι κίνδυνοι γενικής αναισθησίας.
hand-holding-support-and-doctor

Η νοσηλεία και η μετεγχειρητική πορεία

  • η επέμβαση διαρκεί 50-55 λεπτά μ.ο
  • η συνήθης διάρκεια της νοσηλείας μετά την επέμβαση είναι 1 ημέρα
  • μετά την επέμβαση οι ασθενείς φέρουν καθετήρα ουροδόχου κύστης
  • οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται στην  κλινική Λευκός Σταυρός, the Athens Clinic
  • η προεγχειρητική προετοιμασία, διεγχειρητική φροντίδα και μεταγχειρητική παρακολούθηση είναι υπό την επίβλεψη της ομάδας μας, Central Urology που αποτελείται από 7 χειρουργούς ουρολόγους και 2 αποκλειστικούς νοσηλευτές
  • στην κλινική Λευκός Σταυρός πραγματοποιούνται κάθε χρόνο πάνω από 500 λαπαροσκοπικές ουρολογικές επεμβάσεις που ίσως αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό λαπαροσκοπικών ουρολογικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται σε κάποια κλινική γεγονός
  • η κλινική είναι εφοδιασμένη με τον πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό για την διενέργεια των απαιτητικών λαπαροσκοπικών και ρομποτικών επεμβάσεων όπως
    • ρομποτικό σύστημα DaVinci
    • 3D4K λαπαροσκοπικές οθόνες
  • στην κλινική λειτουργεί μια σύγχρονη μονάδα εντατικής θεραπείας ενώ υπάρχει 24ωρη κάλυψη του συνόλου των ειδικοτήτων που απαιτούνται για την τέλεση των πιο σύνθετων επεμβάσεων

Τι είναι και πότε θα γίνει  ο προεγχειρητικός έλεγχος;

Ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι μια τυπική διαδικασία κατά την οποία θα εξεταστείτε από τους καρδιολόγους και την αναισθησιολόγο της ομάδας για την εκτίμηση της γενικότερης κατάστασης σας. Συνήθως ο προεγχειρητικός έλεγχος γίνεται την προηγούμενη μέρα του χειρουργείου μιας που έχει ήδη εκτιμηθεί το ιατρικό σας ιστορικό από την ομάδα το προηγούμενο διάστημα.

 

Τι πρέπει να έχετε έτοιμο για τον προεγχειρητικό έλεγχο;

  • Το ιατρικό σας ιστορικό συμπεριλαμβανομένου όλων των φαρμάκων που παίρνετε και των χειρουργείων στα οποία έχετε υποβληθεί.
  • Εάν έχετε κάνει καρδιολογικό ή πνευμονολογικό έλεγχος, θα ήταν χρήσιμο να έχετε μαζί σας  ένα αντίγραφο της τελικής έκθεσης.
  • Μια λίστα με τις ερωτήσεις σας.

Τι συμβαίνει στο τηλεφωνικό σας ραντεβού πριν την εισαγωγή;

Θα μιλήσετε με ένα νοσοκόμο και ένα ουρολόγο συνεργάτη της ομάδας μας όπου θα σας ζητήσουν πληροφορίες για το ιστορικό σας.

 

Πώς προετοιμάζεστε στο σπίτι για την επέμβαση;

Αν ζείτε μόνος:

  • Φτιάξτε ή αγοράστε επιπλέον γεύματα και καταψύξτε τα για μετά την επέμβαση
  • Κανονίστε κάποιον να σας μεταφέρει στο σπίτι από το νοσοκομείο μετά την επέμβαση
  • Κανονίστε για βοήθεια στο σπίτι κατά τις πρώτες εβδομάδες της ανάρρωσής σας
  • Μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια με είδη παντοπωλείου, μαγείρεμα, πλύσιμο ρούχων, καθάρισμα και επισκέψεις σε ιατρικά ραντεβού.

Την ημέρα πριν από το χειρουργείο:

  • Kάντε ένα κανονικό πρωινό και ακολούθως ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα.
  • Πίνετε μόνο καθαρά υγρά όλη την ημέρα, όπως καφέ, τσάι (και αποφύγετε το γάλα ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα), καθαρό χυμό.
  • Μην φάτε και μην πιείτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα εκτός εάν σας έχουν δοθεί διαφορετικές οδηγίες.

Τι πρέπει να φέρετε μαζί σας στο νοσοκομείο;

Παρακαλούμε να έχετε μαζί σας:

  • Tον αριθμό του Α.Μ.Κ.Α. σας και το βιβλιάριο σας.
  • Οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες ιατρικής ασφάλισης σας.
  • Όλα τα φάρμακα που παίρνετε.
  • Τα γυαλιά, οι οδοντοστοιχίες, τα ακουστικά. βαρηκοΐας.
  • Άνετα ρούχα και παντόφλες.
  • Είδη προσωπικής φροντίδας όπως οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα.

Τι συμβαίνει την ημέρα της επέμβασης;

Μετά την εισαγωγή σας θα οδηγηθείτε στο θάλαμο σας όπου οι νοσοκόμες θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για την χειρουργική επέμβαση.

Οι νοσοκόμες θα:

  • Ελέγξουν την αρτηριακή σας πίεση, τον σφυγμό, τη θερμοκρασία και την αναπνοή σας.
  • Θα σας δώσουν να φορέσετε μια νοσοκομειακή ποδιά.
  • Θα σας βάλουν μια συσκευή ενδοφλέβιας έγχυσης σε μια φλέβα στο χέρι σας που θα χρησιμοποιηθεί για να σας δώσει υγρά και φάρμακα κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση σας.
  • Για την ασφάλειά σας, θα γίνει πολλές φορές ταυτοποίησης σας και θα κάνουμε τις ίδιες ερωτήσεις πολλές φορές, όπως το όνομά σας, την ημερομηνία γέννησής σας και το είδος της επέμβασης που κάνετε. Θα σημειώσουμε επίσης την περιοχή του σώματός σας όπου θα κάνετε την επέμβαση σας. Όταν όλα είναι έτοιμα, θα πάτε στο χειρουργείο.
  • Θα σας γίνει γενική αναισθησία.
  • Η επέμβαση σας θα διαρκέσει περίπου 1 ½ ώρα.

Πού μπορεί να περιμένει η οικογένεια σας ή η/ο συνοδός σας όσο είστε στο χειρουργείο;

Η/ο συνοδός σας θα μπορεί να περιμένει στον θάλαμο νοσηλείας σας. Θα την/τον ενημερώσουμε αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η επέμβαση.

 

Πού θα πάτε αμέσως μετά την επέμβαση;

Αμέσως μετά την επέμβαση θα μεταφερθείτε στην αίθουσα ανάνηψης για κάποια ώρα. Στην αίθουσα ανάνηψης οι νοσοκόμες θα σας φροντίσουν μέχρι να ξυπνήσετε.

Στην αίθουσα ανάνηψης θα έχετε:

  • Μια συσκευή ενδοφλέβιας έγχυσης απ΄όπου θα λαμβάνετε υγρά και φάρμακα.
  • Ένα σωληνάκι παροχέτευσης στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας που χρησιμεύει για να αναρροφάει τα υγρά που μαζεύονται στην κοιλιά μετά την επέμβαση.
  • Μια μάσκα οξυγόνου ή σωλήνες στη μύτη σας για να σας βοηθήσουν να αναπνεύσετε.
  • Ένας καθετήρας ουροδόχου κύστης που ονομάζεται καθετήρας Foley και βρίσκεται στην ουρήθρα σας. Ο καθετήρας αποστραγγίζει συνεχώς τα ούρα από την ουροδόχο κύστη σας σε μια σακούλα παροχέτευσης έξω από το σώμα. Θα παραμείνει στη θέση αυτή για συνήθως 10 ημέρες. Ο καθετήρας μπορεί να προκαλέσει ενόχληση και κάποιες φορές πόνο στην περιοχή που όμως υφίεται σταδιακά και γρήγορα. Επίσης είναι συνηθισμένο να προκαλεί ένα αίσθημα επιθυμίας ούρησης. Αν το αίσθημα αυτό είναι μεγάλο μπορούμε να σας χορηγήσουμε φάρμακα που θα σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε. Είναι σημαντικό να προσέχετε τον καθετήρα όσο αυτός παραμένει στην θέση του προς αποφυγή τραυματισμών. Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες για το πως να προσέχετε τον καθετήρα.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας σας στο νοσοκομείο:

  • Το πρώτο απόγευμα καθώς και τις επόμενες μέρες μετά το χειρουργείο θα γίνεται μέτρηση των ζωτικών σας λειτουργιών (πίεση, σφύξεις, θερμοκρασία), μέτρηση της διούρησης και των παροχετεύσεων σας καθώς και αιμοληψίες για τον έλεγχο του αιματοκρίτη και της νεφρικής σας λειτουργίας. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας σας θα λαμβάνετε ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή και
    παυσίπονα, ενώ συνήθως από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα θα εφαρμόζεται και υποδόρια αντιπηκτική αγωγή
  • Θα πραγματοποιείται επίσκεψη από τον γιατρό ή από κάποιον συνεργάτη της κλινικής 3 με 4 φορές την ημέρα.
  • Κινητοποίηση – περπάτημα : Η άμεση κινητοποίησή σας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ταχείας ανάρρωσής σας. Ήδη από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό θα σας βοηθήσει να καθίσετε στο κρεβάτι και εν συνεχεία να περπατήσετε.

Πώς θα νιώθετε μετά την επέμβαση;

Μετά την επέμβαση ενδεχομένως θα νιώθετε  κάποιο πόνο και δυσφορία κυρίως στην κοιλιά σας. Οι νοσοκόμες θα αξιολογήσουν τον πόνο σας και θα παράσχουν παυσίπονα για να τον ανακουφίσουν. Τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση μπορεί να νιώσετε κάποιου είδους ναυτία και τάση για έμετο. Θα σας χορηγήσουμε αγωγή για να νιώσετε καλύτερα.

Μια μέρα περίπου μετά την επέμβαση, μπορεί να αισθανθείτε πόνο στην κοιλιά που να οφείλεται στο αέριο του πνευμοπεριτοναίου.  Ο καλύτερος τρόπος για την ανακούφιση αυτού του πόνου είναι το περπάτημα και η κινητοποίηση.  Είναι φυσιολογικό το όσχεο και το πέος σας  να είναι πρησμένα και μελανιασμένα για λίγες ημέρες μετά την επέμβαση.

Διαχείριση του πόνου σας

Την πρώτη μέρα θα λάβετε παυσίπονα τόσο ενδοφλεβίως όσο και από του στόματος.  Θέλουμε να διατηρήσουμε τον πόνο σας σε ένα επίπεδο που να μπορείτε να διαχειριστείτε (σε βαθμολογία 3 ή χαμηλότερη στην κλίμακα πόνου). Μην περιμένετε μέχρι να επιδεινωθεί ο πόνος σας για να ζητήσετε παυσίπονο. Πάρτε το παυσίπονο σας όπως χρειάζεται. Πρέπει να αισθάνεστε αρκετά άνετα για να περπατάτε, να κάνετε τις ασκήσεις σας και άλλες δραστηριότητες που σας βοηθούν να ανακάμψετε.

 

Τις επόμενες ημέρες, θα αισθάνεστε λιγότερο πόνο και δεν θα χρειάζεστε το φάρμακο τόσο συχνά. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών μας επιστρέφουν στο σπίτι τους με λαμβάνοντας ήπια παυσίπονα για την διαχείριση του πόνου τους.

 

Πότε θα αφαιρεθεί η παροχέτευση και ο καθετήρας ουροδόχου κύστης;

  • Η ενδοφλέβια έγχυση ορού θα σταματήσει την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα όπου και θα αρχίσετε να τρώτε και να πίνετε αρκετό υγρό.
  • Η παροχέτευση στην κοιλιά θα αφαιρεθεί το επόμενο πρωί της επέμβασης.
  • Ο καθετήρας Foley θα παραμείνει για 10 ημέρες και θα αφαιρεθεί στο επόμενο ραντεβού σας.

Πότε θα αρχίσετε να επιστρέφετε στην φυσιολογική σας δραστηριότητα και σωματική άσκηση;

Είναι σημαντικό να αρχίσετε να κινείστε σχετικά γρήγορα  μετά την επέμβαση. Αυτό βοηθάει στην πρόληψη των θρομβοεμβολικών επεισοδίων, στην μείωση του κινδύνου λοίμωξης του αναπνευστικού, στην ταχύτερη κινητοποίηση του εντέρου, στην αποτροπή της δυσκοιλιότητας  και στην γρηγορότερη γενική ανάρρωση σας.

Την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση, ένας νοσοκόμος θα σας βοηθήσει να κινηθείτε, να σηκωθείτε, να περπατήσετε και να καθίσετε σε μια καρέκλα. Αυτό θα γίνεται ολοένα και πιο εύκολο κάθε μέρα. Κάθε μέρα, θα αξιολογούμε το επίπεδο δραστηριότητάς σας και θα σας βοηθήσουμε να γίνετε πιο ανεξάρτητοι.

 

Πως θα περιποιηθείτε τις τομές σας;

Οι τομές στο δέρμα σας κλείνονται  είτε με συνδετήρες που θα πρέπει να  αφαιρεθούν είτε με ράμματα που απορροφούνται μόνα τους.  Κατά την διάρκεια της παραμονής σας στη κλινική το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα επιμελείται την περιποίηση των τομών σας και θα σας εκπαιδεύσει πως να το κάνετε μόνοι σας με την επιστροφή σας στο σπίτι σας.

 

Πότε θα αρχίσετε να κάνετε μπάνιο;

θα αρχίσετε να κάνετε μπάνιο με την επιστροφή σας στο σπίτι σας. Θα εκπαιδευτείτε πως να πλύνετε και ξεπλύνετε την τομή σας. Δεν συστήνουμε την χρήση λοσιόν ή κρέμες στην τομή σας για τις πρώτες 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Οι λοσιόν και οι κρέμες μπορούν να αποτρέψουν τη σωστή επούλωση της τομής σας.

 

Πόσο καιρό θα μείνετε στο νοσοκομείο;

Η διάρκεια της νοσηλείας σας θα είναι 1 με 2 ημέρες οπότε και θα επιστρέψετε στο σπίτι σας. Ο στόχος είναι να συνεχίσετε την ανάρρωσή σας στο σπίτι, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με ασφάλεια.

 

Τι θα συμβεί την ημέρα του εξιτηρίου;

Η διαδικασία για την επιστροφή σας στο σπίτι ονομάζεται διαδικασία εξιτηρίου. Πριν πάτε σπίτι, θα σας βοηθήσουμε να μάθετε:

  • Πώς να διαχειρίζεστε τον πόνο σας.
  • Τι να τρώτε και να πίνετε την άμεση μετεγχειρητική περίοδο.
  • Πώς να φροντίζετε τις τομές σας.
  • Πώς να αυξήσετε σταδιακά το επίπεδο δραστηριότητων σας.
  • Πότε μπορείτε να οδηγήσετε και να επιστρέψετε στη δουλειά σας.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε και να μας καλέσετε αμέσως

Κατά την έξοδό σας από το νοσοκομείο θα λάβετε αναλυτικό γραπτό ενημερωτικό με αναλυτικές οδηγίες για την μετεγχειρητική σας περίοδο. Γενικότερα  είναι φυσιολογικό να δείτε λίγο αίμα γύρω από τον καθετήρα όπως επίσης είναι φυσιολογικό να βλέπετε λίγο αίμα στα ούρα. Θα πρέπει να μας ενημερώσετε αμέσως αν τα ούρα σας είναι κόκκινα ή αν δεν γεμίζει το σακουλάκι με ούρα και υπάρχει πόνος στην κοιλιά, το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι έχει βουλώσει με κάποιο πήγμα ο καθετήρας.

 

Τι μπορείτε να φάτε και να πιείτε την άμεση μετεγχειρητική περίοδο; 

Συστήνουμε να πίνετε πολλά υγρά, τουλάχιστον 2 έως 3 λίτρα (8 έως 12 φλιτζάνια) υγρών την ημέρα.

Όσο αφορά την διατροφή σας καλό είναι να ξεκινήσετε με συχνά, μικρά γεύματα, καθώς είναι πιο εύκολα στην πέψη.

 

Πώς να αποφύγετε την δυσκοιλιότητα μετά την την επέμβαση;

Η δυσκοιλιότητα είναι συχνή μετά από χειρουργική επέμβαση λόγω των επιδράσεων των παυσίπονων και των άλλων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται διεγχειρητικά.

Για να αποφύγετε την δυσκοιλιότητα φροντίστε να  πίνετε πολλά υγρά, να τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά και ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Μόλις αρχίσετε να τρώτε και να πίνετε μπορείτε να βοηθηθείτε με ένα μαλακτικό κοπράνων.

 

Πότε μπορείτε να αρχίσετε την άθληση μετά την επέμβαση;

Αμέσως μετά την επέμβαση συστήνουμε να αρχίσετε αμέσως το ελαφρύ περπάτημα. Μετά από δύο εβδομάδες, μπορείτε να αρχίσετε το ελαφρύ τζόκινγκ και ήπια αερόβια άσκηση. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, μπορείτε να συνεχίσετε την αναερόβια άσκηση με άρση βάρους.

 

Πότε μπορείτε να οδηγήσετε;

Συστήνουμε να ξεκινήσετε να οδηγείτε ένα μήνα μετά την επέμβαση.

 

Πότε μπορείτε να αρχίσετε  την σεξουαλική δραστηριότητα;

Συστήνουμε την έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας 1 μήνα μετά την επέμβαση.

 

Πότε μπορείτε να επιστρέψετε στη δουλειά;

Θα σας χορηγηθεί αναρρωτική άδεια διάρκειας μερικών εβδομάδων μετά την επέμβαση ώστε να επιστρέψετε στην εργασία σας με τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Ο ακριβής χρόνος επιστροφής σας εξαρτάται και από το είδος της εργασίας σας. Για παράδειγμα εάν η εργασία σας συνεπάγεται άρση βάρους μπορεί να χρειαστεί να απουσιάσετε για αρκετό χρονικό διάστημα.

 

Γενικότερα τι δραστηριότητες μπορείτε να κάνετε με την επιστροφή σας στο σπίτι;

Η ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα, μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωσή σας. Ξεκινήστε αργά με σύντομους, εύκολους περιπάτους. Προγραμματίστε περιόδους ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Προσπαθήστε να περπατάτε λίγο περισσότερο κάθε μέρα. Μπορείτε να περπατήσετε έξω ή να χρησιμοποιήσετε διάδρομο. Μπορείτε να ανεβείτε και να κατεβείτε τις σκάλες.

Καθώς γίνεστε πιο δραστήριοι, θα έχετε περισσότερη ενέργεια και θα αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένοι.

Για τις πρώτες  6 εβδομάδες μετά την επέμβαση:

  • Μην σηκώνετε τίποτα βαρύτερο από 5 κιλά που αντιστοιχεί στο βάρος μιας μικρής σακούλας με είδη παντοπωλείου.
  • Μην κάνετε δραστηριότητες όπως κηπουρική, τζόκινγκ, γκολφ ή σκι, γιόγκα. Είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε τους μυς του κορμού σας για 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Μετά από 6 εβδομάδες, μπορείτε να κάνετε τις περισσότερες από τις συνηθισμένες σας δραστηριότητες με ορισμένες προφυλάξεις:

  • Αποφύγετε τις μεγάλες βόλτες με το αυτοκίνητο.
  • Όταν οδηγείτε σε οποιοδήποτε όχημα, σταματάτε συχνά για να περπατάτε και να τεντώνετε τα πόδια σας.
Dr-Μarkos-Κaravitakis-Urological Surgeon-1

Χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη με την λαπαροσκοπική και ρομποτική μέθοδο από τον Δρ. Μ. Καραβιτάκη στο Central Urology

Ο Δρ. Μ. Καραβιτάκης συγκαταλέγεται στους πλέον έμπειρους λαπαροσκόπους χειρουργούς στην Ελλάδα με βάση τον αριθμό (3 μ.ο ημερησίως) και την βαρύτητα των επεμβάσεων που πραγματοποιεί, εμπειρία που όπως αποδεικνύεται από όλες τις μελέτες αποτελεί το σπουδαιότερο παράγοντα για την έκβαση της επέμβασης με την μέγιστη ασφάλεια και  αποτελεσματικότητα.

Aριθμός περιστατικών

Διατηρούμε μια από τις μεγαλύτερες σειρές περιπτώσεων χειρουργικής αντιμετώπισης περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη με την μέθοδο της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον διεθνή χώρο γεγονός που μας κατατάσει μεταξύ των πιο έμπειρων κέντρων για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων στενωμάτων ουρητήρα. 

Δυσκολία περιστατικών

Έχουμε αντιμετωπίσει τις πλέον δύσκολες και απαιτητικές περιπτώσεις χειρουργικής αντιμετώπισης καρκίνου του προστάτη όπως για παράδειγμα

  • περιπτώσεις μετά από προηγηθείσες και αποτυχημένες ογκολογικές θεραπείες (ακτινοθεραπεία, εστιακή θεραπεία με χρήση υπερήχων κτλ)
  • περιπτώσεις μετά από προηγηθείσες μη ογκολογικές χειρουργικές παρεμβάσεις στον προστάτη όπως HOLEP, TURIS, RESUM
  • περιπτώσεις σε ασθενείς με ιδιαίτερα βιολογικά και κλινικά χαρακτηριστικά 

Διατηρούμε 3 παγκόσμιες πρώτες περιγραφές λαπαροσκοπικών τεχνικών σε δύσκολα περιστατικά δημοσιευμένα στην διεθνή βιβλιογραφία. 

Αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα

Εφαρμόζουμε τις πλέον αξιόπιστες και αποτελεσματικές χειρουργικές τεχνικές της σχολής του R Gaston που με βάση τα δημοσιευμένα αποτελέσματα οδηγούν στα καλύτερα ποσοστά εγκράτειας και στυτικής λειτουργίας μετά το χειρουργείο.

Έχουμε βραβευθεί 2 φορές σε Πανελλήνια Ουρολογικά Συνέδρια για video παρουσίαση λαπαροσκοπικών επεμβάσεων.

Οργάνωση και ασφάλεια

Όλοι μας οι ασθενείς βρίσκονται υπό την ασφαλή και συνεχή 24ωρη παρακολούθηση ενός  οργανωμένου κέντρου τμήματος πλήρως στελεχομένο από ιατρούς και νοσηλευτές υψηλής εξειδίκευσης τόσο κατά την διάρκεια της νοσηλείας τους όσο και στον μετεγχειρητικό χρόνο στην οικεία τους.

Ολοκληρωμένη προσέγγιση

Κάθε ασθενής μας αναλύεται από ειδική ομάδα ογκολόγων, ακτινοθεραπευτών και της ουρολογικής ομάδας αποφασίζοντας και οργανώνοντας την ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση του ασθενούς τόσο πριν όσο και μετά το χειρουργείο

Επιστημοσύνη

Διατηρεί έντονο ερευνητικό, συγγραφικό και κλινικό επιστημονικό έργο με τα αποτελέσματα των μελετών του να έχουν δημοσιευτεί στα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά μεταξύ των οποίων το European Urology, το Nature oncology κτλ ενώ είναι συχνά προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή και εγχώρια συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο ενδιαφέροντος του δηλαδή την λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική ουρολογία 

Επιτεύγματα
  • 1ο βραβείο για την τεχνική της  λαπαροσκοπικής ορθότοπης νεοκύστης για την αντιμετωπιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης (Πανελλήνιο Ουρολογικό Συνέδριο 2022)
  • 3ο βραβείο για την τεχνική της λαπαροσκοπικής αντιμετώπισης του τραύματος ουρητήρα με την δημιουργία κρημνού κατά boari (Πανελλήνιο Ουρολογικό Συνέδριο 2022)
  • 1η παγκόσμια περιγραφή λαπαροσκοπικής ουρολογικής επέμβασης σε ασθενή με καρδιαγγειακή κυκλοφορία τύπου fontan (δημοσιευμένο στο Urol Case Rep. 2023 Feb 1;47:102345.)
  • 1η παγκόσμια περιγραφή λαπαροσκοπικής ριζικής προστατεκτομής σε ασθενή με σύνδρομο Zinner (δημοσιευμένο στο Cureus. 2023 Jan 14;15(1):e33764.)
  • 1η παγκόσμια περιγραφή λαπαροσκοπικής ριζικής προστατεκτομής σε ασθενή με μεταστατικό καρκίνο θυρεοειδούς στον προστάτη στα πλαίσια σύνδρομου ΜΕΝ 2Β (δημοσιευμένη στο Urol Ann. 2023 Apr-Jun;15(2):245-248.)
  • Παρουσίαση της τεχνικής για την λαπαροσκοπική αντιμετώπιση κακώσεων ουρητήρα με την χρήση σκωληκοειδούς απόφυσης στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που παρουσιάζεται τεχνική λαπαροσκοπικής/ρομποτικής ουρολογικής επέμβασης που προέρχεται τουλάχιστον από Ελληνικό ιδιωτικό κέντρο)