Λαπαροσκοπική ή Ρομποτική Ριζική προστατεκτομή?
Ομιλία υπέρ της λαπαροσκοπικής ριζικής προστατεκτομής στα πλαίσια μιας επιστημονικής αντιπαράθεσης με τίτλο “λαπαροσκοπική εναντίον ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής”
Ο όρος Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική ουσιαστικά χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων μέσω μικρών τομών σε αντίθεση δηλαδή με την κλασσική ανοιχτή χειρουργική κατά την οποία απαιτούνται μεγάλες τομές για την διεκπεραίωση των επεμβάσεων.
Οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων εργαλείων και οπτικών συστημάτων που προσφέρουν μεγάλη ακρίβεια και σεβασμό στις ανατομικές δομές. Είναι θα λέγαμε μια πιο ευγενική προσέγγιση στο ανθρώπινο σώμα με όλα τα πλεονεκτήματα που πηγάζουν από αυτό. ¨Έτσι λοιπόν ο όρος ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αφορά τόσο την αμιγώς λαπαροσκοπική όσο και την ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική χειρουργική.
Θα μπορούσαμε να τα διαχωρίσουμε σε πλεονεκτήματα γενικά της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής και που αφορούν όλες τις επεμβάσεις και πλεονεκτήματα ειδικότερα δηλαδή κάποια πλεονεκτήματα που αφορούν συγκεκριμένες επεμβάσεις.
Έτσι λοιπόν γενικότερα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής είναι
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής είναι η ταχύτατη ανάρρωση και η γρηγορότερη έξοδο από το νοσοκομείο. Για παράδειγμα με την εξωπεριτοναική προσπέλαση στην λαπαροσκοπική και στην ρομποτική ριζική προστατεκτομή επιτυγχάνουμε την έξοδο του ασθενή από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα . Η άμεση έξοδο από το νοσοκομείο με τη σειρά της έχει από μόνη της σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο από ψυχολογικής αλλά και από σωματικής άποψης αφού κάθε μέρα στο νοσοκομείο αυξάνει την πιθανότητα ενδονοσοκομειακής λοίμωξης και άλλων επιπλοκών.
Υπάρχουν και από την άλλη ορισμένα ειδικά πλεονεκτήματα σε συγκεκριμένες επεμβάσεις όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της ριζικής προστατεκτομής για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Στην επέμβαση αυτή, η δυνατότητα που προσφέρει η μεγεθυμένη όραση και τα λεπτά χειρουργικά εργαλεία, επιτρέπουν την διατήρηση ευαίσθητων δομών όπως είναι τα αγγειονευρώδη δεμάτια που είναι υπεύθυνα για τον μηχανισμό της στύσης.
Με την λαπαροσκοπική και την ρομποτική χειρουργική είναι δυνατόν να γίνουν ΟΛΕΣ οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται με την κλασσική ανοικτή χειρουργική. Ουσιαστικά δεν υπάρχει τεχνικά κάποια επέμβαση που να μπορεί να γίνει μόνο με την ανοιχτή και όχι με την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. Έτσι λοιπόν ριζική προστατεκτομή για την αφαίρεση του προστάτη σε περίπτωση καρκίνου του προστάτη, ριζική κυστεκτομή για την αφαίρεση της ουροδόχου κύστης σε περίπτωση καρκίνου της ουροδόχου κύστης, ριζική νεφρεκτομή και νεφροουρητηρεκτομή για την αφαίρεση του νεφρού και του ουρητήρα σε περιπτώσεις κακοήθειας νεφρού ή καρκίνου μεταβατικού επιθηλίου ανωτέρου ουροποιητικού και μια σειρά πολλών ακόμα επεμβάσεων καλοήθους και κακοήθους φύσεως μπορούν όλες να γίνουν με την μέθοδο της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.
Πλέον η εμπειρία που έχει αποκτηθεί στην εφαρμογή της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής έχει επιτρέψει την πραγματοποίηση επεμβάσεων που ξεπερνάνε τις επεμβάσεις ρουτίνας. Παραδείγματα τέτοιου είδους επεβάσεων που έχει πραγματοποιήσει ο Καραβιτάκης Μάρκος είναι η ρομποτική ριζική προστατεκτομή σε ασθενή που έχει ήδη υποβληθεί σε ανοιχτή χειρουργική προστάτου, η ρομποτική νεφρεκτομή σε ασθενή που αμφοτερόπλευρο καρκίνο του νεφρού δηλαδή καρκίνους και στους 2 νεφρούς οπου και επιτεύχθη η διατήρηση και των δυο νεφρών ή λαπαροσκοπική νεφροουρητηρεκτομή σε γυναίκα 91 ετών με ιστορικό μεγάλης επέμβασης στην κοιλιακή χώρα και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που παλαιότερα αποτελούνταν αντένδειξη για την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.
Ομιλία υπέρ της λαπαροσκοπικής ριζικής προστατεκτομής στα πλαίσια μιας επιστημονικής αντιπαράθεσης με τίτλο “λαπαροσκοπική εναντίον ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής”