Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

Τι είναι ο προστάτης;
Ο προστάτης είναι ένας αδένας και αποτελεί μέρος του αρσενικού αναπαραγωγικού συστήματος. Ένας υγιής προστάτης έχει περίπου το μέγεθος ενός καρυδιού, και βοηθά στην παραγωγή σπερματικού υγρού-το υγρό στοιχείο του σπέρματος. Ο προστάτης περικυκλώνει την ουρήθρα που είναι ο σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα μακριά από την ουροδόχο κύστη.
Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη;
Καθώς οι άνδρες γερνάνε, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη προβλημάτων του προστάτη. Η ανάπτυξη των κυττάρων του προστάτη είναι σχετικά συχνή στους άνδρες άνω των 50 ετών. Ενώ πολλοί από αυτούς τους όγκους είναι καλοήθεις (μη καρκινικοί), πολλοί άλλοι είναι κακοήθεις (καρκινικοί). Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως μεγαλώνει αργά, αλλά αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος και μπορεί να αποβεί μοιραίος. Είναι κρίσιμο να διαγνώσουμε τον καρκίνο του προστάτη νωρίς και να τον θεραπεύσουμε πριν εξαπλωθεί.
Ποιες είναι οι αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη;
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να καθορίσουν τι προκαλεί καρκίνο του προστάτη. Αυτό που γνωρίζουν είναι ότι υπάρχουν πιθανώς πολλοί λόγοι που εκδηλώνεται η νόσος-και ότι εξετάζοντας κοινούς παράγοντες κινδύνου, μπορούν να καθορίσουν καλύτερα ποιος είναι πιθανότερος να τον αναπτύξει. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
- Ηλικία: η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη είναι σπάνια σε άνδρες μικρότερους των 40 ετών. Καθώς οι άνδρες γερνάνε, είναι όλο και πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο. Περίπου 1 στους 6 άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη στην διάρκεια της ζωής τους
- Οικογενειακό ιστορικό: αν ο πατέρας, ο παππούς, ο αδελφός, ο γιος ή άλλα συγγενικά μέλη της οικογένειας έχουν καρκίνο του προστάτη, υπάρχει αυξημένο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου.
- Φυλή: Οι Αφροαμερικανοί άνδρες είναι 60% πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη από τους Καυκάσιους ή ισπανόφωνους άνδρες. Η αρρώστια είναι σπάνια μεταξύ Ασιατών και Αμερικανών Ινδιάνων.
- Δίαιτα: μερικές μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες με δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος μπορεί να είναι σε υψηλότερο κίνδυνο. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι διατροφικοί παράγοντες, όπως η μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμίνης D, λυκοπενίου και σελήνιο, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη.
Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη;
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι από τη στιγμή που εμφανίζονται τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη, ο καρκίνος είναι πιθανός να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και γενικά δεν είναι ιάσιμος. Η ασθένεια πρέπει να εντοπισθεί και να θεραπευτεί πριν από την ανάπτυξη των συμπτωμάτων, γι ‘ αυτό συνιστάται ο προληπτικός έλεγχος ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών. Οι άνδρες με
καρκίνο του προστάτη πρώιμης φάσηςμπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα. Μερικοί μεγαλύτεροι άνδρες μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι έχουν καρκίνο του προστάτη, δεδομένου ότι μπορεί να μην έχει προχωρήσει ή να έχει προκαλέσει συμπτώματα στη ζωή τους. Επίσης άλλες μορφές της νόσου μπορεί να είναι μικρές και να αναπτύσσονται τόσο αργά που δεν απαιτούν καθόλου θεραπεία. Μερικά συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Δυσκολία στην ούρηση και/ή δυσκολία στην έναρξη και διακοπή της ροής των ούρων
- Συχνουρία
- Πόνος ή καύση κατά τη διάρκεια της ούρησης
- πυελικός πόνος
- Αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα
- Επώδυνη εκσπερμάτωση
- Πόνος στην κάτω πλάτη, στους γοφούς ή στους μηρούς
Ποιες είναι οι συστάσεις για τον προσυμπτωματικόέλεγχο(screening)του καρκίνου του προστάτη;
Η Ευρωπαική Ουρολογική Εταιρείασυστήνει την έναρξη ενός βασικού ελέγχου PSA σε ηλικία 45 ετών, με ετήσιο έλεγχο που αρχίζει στην ηλικία των 50.
Εάν υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου, όπως ένα ισχυρό οικογενειακό ιστορικό τότε ο ετήσιος Έλεγχος θα πρέπει να εξετάζεται σε τακτική βάση μετά την ηλικίατων40.
Ποιά είναι η διαδικασία προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη;
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνει μια απλή εξέταση αίματος και σωματική εξέταση. Χρειάζονται περίπου 10 λεπτά για μια εξέταση που θα μπορούσε δυνητικά να σώσει τη ζωή σας.
Οι γιατροί εξετάζουν για καρκίνο του προστάτη με δύο τρόπους:
Δακτυλική εξέταση του προστάτη
Ο γιατρός τοποθετεί το δάχτυλο στο ορθό και εξετάζει τον προστάτη μέσω του τοιχώματος του ορθού. Αυτό επιτρέπει στον ιατρό να αισθανθεί τον προστάτη για εξογκώματα, οζίδια και άλλες ανωμαλίες.
Ενώ η δακτυλική εξέταση του προστάτη μπορεί να είναι αποτελεσματική στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού, δεν είναι από μόνη της μια αξιόπιστη μέθοδος για την εντόπιση πρόωρου σταδίου καρκίνου του προστάτη. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται η εξέταση αίματος PSA.
Έλεγχος ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA)
Η εξέταση του PSA είναι μια συνηθισμένη εξέταση αίματος που μπορεί να εκτελεστεί σε κάποιο εργαστήριο ή νοσοκομείο. Δεν απαιτείται προετοιμασία, εκτός από το ότι μπορεί να σας ζητηθεί να αποφύγετε την εκσπερμάτωση για 48 ώρες πριν την εξέταση. Η εξέταση του PSA μπορεί να ανιχνεύσει υψηλά επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνο (PSA), που είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από τον προστάτη. Αυξημένα επίπεδα PSA είναι συχνά-αλλά όχι πάντα-μια πρώιμη ένδειξη του καρκίνου του προστάτη, καθώς και άλλων διαταραχών του προστάτη. Παρομοίως, τα φυσιολογικά επίπεδα PSAδεν σημαίνουν απαραίτητα ότι δεν υπάρχει καρκίνος.
Εάν τα αποτελέσματα της ψηφιακής σας εξέτασης ή της δοκιμής PSA είναι αιτίες ανησυχίας, θα σ απαιτηθούνπεραιτέρω δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης της πολυπαραμετρικής μαγνητικής τομογραφίας ή μιας βιοψίας προστάτη.
Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη είναι μια διαδικασία 4 βημάτων. Εάν τα επίπεδα PSA στην εξέταση αίματοςυποδεικνύουν πιθανότητα καρκίνοyτου προστάτη, θα απαιτηθεί πολυπαραματρική μαγνητική τομογραφία και πιθανόνβιοψία. Αν υπάρχει καρκίνος στα δείγματα βιοψίας, θα αποδοθεί μια βαθμολογία Gleason και δύο νούμερα που θα υποδεικνύουν την έκταση και την επιθετικότητα του καρκίνου.
Βήμα 1: αυξημένα επίπεδα PSA ή θετικό εύρημα στην δακτυλική εξέταση του προστάτη
Αυξημένα επίπεδα PSA ή θετικό εύρημα στην δακτυλική εξέταση είναι συχνά μια πρώιμη ένδειξη του καρκίνου του προστάτη, καθώς και άλλες διαταραχές του προστάτη.
Το PSA είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από τον προστάτη και βοηθά να κρατήσει το σπέρμα υγρό έξω από το σώμα. Όταν ο προστάτης είναι υγιής, ένα πολύ μικρό ποσό του PSA βγαίνει από τον προστάτη και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν ο προστάτης έχει κάποια πάθηση-πχ φλεγμονή ή περιέχει καρκινικά κύτταρα-τότε μεγαλύτερες ποσότητες PSA εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.Τα επίπεδα PSA των 4ng/ml και άνω θεωρούνται αυξημένα, ωστόσο δεν υπάρχει συγκεκριμένο επίπεδο που να υποδηλώνει καρκίνο. Τα αποτελέσματα από τις τακτικές εξετάσεις PSA θα δείξουν αν τα επίπεδα του PSA έχουν αλλάξει από έτος σε έτος και αν η αλλαγή αυτή προκαλεί ανησυχία.
Βήμα 2: πολυπαραμετρική μεγνητική τομογραφία και βιοψία προστάτη
Ενώ η δοκιμή PSA βοηθά στην αξιολόγηση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη, η βιοψία του προστάτη είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει μια ακριβής διάγνωση. Σήμερα, πολλές φορές πριν την διενέργεια βιοψίας προστάτη πραγματοποιείται μια πολυπαραμετρική μεγνητική τομογραφία προστάτη η οποία παρέχει πολλές πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο ύπαρξης καρκίνου καθώς και για τον ακριβή εντοπισμό του.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΆ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΒΙΟΨΊΑΣ ΠΡΟΣΤΆΤΗ:
Η βιοψία εκτελείται από έναν ουρολόγο είτε στο ιατρείο είτε στην κλινική υπό μέθη. Η όλη διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου 15 λεπτά ή λιγότερο. Ένας καθετήρας υπερήχων εισέρχεται στο ορθό με τον ασθενή ξαπλωμένο. Αυτός ο καθετήρας παρέχει μια σαφή οπτική του προστάτη και επιτρέπει στον ιατρό να καθοδηγήσει την πολύ λεπτή βελόνα βιοψίας στον προστάτη.
Χρησιμοποιώντας τη βελόνα, ο γιατρός θα πάρει μικροσκοπικά δείγματα ιστού από διαφορετικές περιοχές του προστάτη. Τα δείγματα αποστέλλονται σε έναν ειδικό ανατομοπαθολόγο ο οποίος καθορίζει αν υπάρχει καρκίνος. Αν ανιχνευθεί καρκίνος τότε ο ανατομοπαθολόγος θα ορίσει και τον βαθμό Gleason.
Βήμα 3: αξιολόγηση της βαθμολογίας Gleason.
Το σκορ του Gleasonείναι ένας αριθμός που δίνεται από τον ανατομοπαθολόγο που εξετάζει τα δείγματα καρκινικών ιστών. με μικροσκόπιο. Η βαθμολογία του Gleasonαναφέρεται στο πόσο διαφορετικά εμφανίζονται τα καρκινικά κύτταρα/αδένες του προστάτη σε σύγκριση με τα φυσιολογικά κύτταρα του προστάτη/αδένες. Ο παθολόγος παρέχει δύο βαθμούς, ή αριθμούς, με βάση το μοτίβο των καρκινικών κυττάρων/αδένων που εμφανίζονται κάτω από το μικροσκόπιο. Κάθε βαθμός βασίζεται σε κλίμακα από 1 έως 5. Οι δύο βαθμοί προστίθενται για το τελικό Gleasonσκορ. Με τις σημερινές μεθόδους βιοψίας/βαθμολόγησης, σχεδόν όλοι οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη έχουν βαθμολογία του Gleason6 ή άνω. Οι βαθμολογίες αυτές ταξινομούν τον καρκίνο σε χαμηλού κινδύνου (≤ 6), ενδιάμεσου (7) και υψηλού κινδύνου (8, 9 ή 10).
Βήμα 4: σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη
Στονκαρκίνο του προστάτη θα αποδοθεί επίσης ένα στάδιο, με βάση το πόσο προχωρημένη είναι η νόσος. Και η βαθμολογία και το στάδιο του Γκλίσον είναι κρίσιμοι παράγοντες για το ποιοι τύποι θεραπείας του καρκίνου του προστάτη μπορούν να συστηθούν.
Τα κλινικά στάδια του καρκίνου του προστάτη:
T1: το νωρίτερο στάδιο χωρίζεται σε τρεις τύπους: T1A, T1B και T1c.
- T1A είναι όταν βρέθηκε καρκίνος του προστάτη κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης στον προστάτη για μια άσχετη κατάσταση. Είναι μικροσκοπικός και βρίσκεται σε λιγότερο από το 5% του προστάτικού ιστού.
- T1B β παρόμοια με T1A, αλλά ο καρκίνος είναι πιο εκτεταμένος, και περιλαμβάνει περισσότερο από 5 τοις εκατό του ιστού.
- T1c είναι ο πιο συχνός καρκίνος του προστάτη. Ανιχνεύεται από μια βιοψία προστάτη, η οποία έγινε λόγω των πληροφοριών που παρασχέθηκαν από την εξέταση PSA
T2: ο καρκίνος εξακολουθεί να είναι εντελώς εντός του προστάτη, αλλά ο καρκίνος T2 μπορεί να γίνει αισθητός κατά τη διάρκεια μιας δακτυλικής εξέτασης του ορθού.
Τ3: ο καρκίνος έχει αρχίσει να εξαπλώνεται τοπικά πέρα από τον προστάτη, αλλά δεν έχει φθάσει στους λεμφαδένες.
Τ4: ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί και μπορεί να έχει φθάσει στην ουροδόχο κύστη, στο ορθό ή σε άλλες κοντινές περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των λεμφαδένων και/ή των οστών.
ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
Η ενεργός παρακολούθηση, είναι μια προσέγγιση για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη που περιλαμβάνει την παρακολούθηση της ασθένειας και την παρατήρηση για πιθανή εξέλιξη, αντί άμεσης χειρουργικής επέμβασης ή θεραπείας με ακτινοβολία. Απαιτεί στενή παρακολούθηση του καρκίνου μέσω συχνών επισκέψεων ιατρού. Εάν ο καρκίνος εξελιχθεί, η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει αμέσως.
Ποιος είναι υποψήφιος για ενεργή παρακολούθηση;
- Είναι μια λογική επιλογή για ασθενείς με πρώιμο στάδιο καρκίνου του προστάτη, ειδικά ηλικιωμένους ασθενείς που έχουν άλλα σημαντικά προβλήματα υγείας που μπορεί να επιδεινώσει τις κανονικές παρενέργειες της θεραπείας.
- Ασθενείς με χαμηλής επιθετικότητας καρκίνου μπορεί επίσης να εξετάσουν αυτή την επιλογή
- Εάν ένας ασθενής είναι 75 ετών ή μεγαλύτερος και έχει λιγότερο από 10 χρόνια προσδόκιμο επιβίωσης, ή έχει μια μικρής επιθετικότητας καρκίνο του προστάτη μεPSAχαμηλότερο από 10, οι κίνδυνοι της θεραπείας του καρκίνου του προστάτη μπορεί να υπερτερούν των οφελών.
- Δεν συνιστούμε άγρυπνη αναμονή για τους άνδρες που έχουν «ιάσιμo» καρκίνο ή καρκίνο που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη θεραπεία..
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της ενεργής παρακολούθησης;
Ο πρωταρχικός κίνδυνος είναι ότι ο καρκίνος θα προχωρήσει σε πιο επιθετικής μορφής καρκίνοή ότι η νόσος εξαπλώνεται και γίνεται ανίατη. Υπάρχει ένας κίνδυνος 10 έως 25 τοις εκατό ότι ένας χαμηλής επιθετικότητας, χαμηλού-σταδίου όγκος καρκίνου του προστάτη να σημειώσει πρόοδο μέσα σε 10 χρόνια. Οι νεότεροι ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ανίατη νόσο. Η επαγρύπνηση είναι απαραίτητη με αυτή την προσέγγιση. Οι ασθενείς πρέπει να δεσμεύονται σε συχνές εξετάσεις και βιοψίες για να διασφαλίσουν ότι ο καρκίνος δεν έχει γίνει πιο επιθετικός.
Ποια είναι τα οφέλη της ενεργής παρακολούθησης;
Οι περισσότεροι καρκίνοι του προστάτη μεγαλώνουν αργά, έτσι είναι πιθανό ότι ένας άνθρωπος που υποβάλλεται σε ενεργή επιτήρηση δεν θα αναπτύξει ποτέ συμπτώματα ή θα απαιτήσει θεραπεία-ειδικά αν είναι πολύ μεγαλύτερος. Αυτό σημαίνει ότι θα αποφύγει τις παρενέργειες της θεραπείας. Υπάρχει επίσης η ελπίδα ότι νέες θεραπείες θα μπορούσαν να γίνουν διαθέσιμες κατά τη διάρκεια του χρόνου αναμονής.
Η χειρουργική θεραπεία του προστάτη, που ονομάζεται επίσης ριζική προστατεκτομή, χρησιμοποιείται συχνότερα για τον καρκίνο που βρίσκεται στα πρώιμα στάδια και δεν έχει εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη. Αυτή είναι μια από τις πιο συνηθισμένες θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη.
Ανοικτή ριζική προστατεκτομή
Αυτή η παραδοσιακή προσέγγιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ασθενείς που έχουν ισχυρή αντένδειξη για μια από τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως είναι η ρομποτική ή η λαπαροσκοπική χειρουργική. Η παραδοσιακή ανοικτή προστατομή χρησιμοποιεί μια τομή για να αφαιρέσει τον προστάτη και τους κοντινούς ιστού στο οποίο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος. Οι ασθενείς συνήθως αναρρώνουν στο νοσοκομείο για πέντε ημέρες και έχουν περίοδο ανάρρωσης έξι έως οκτώ εβδομάδων πριν από την επανέναρξη των καθημερινών δραστηριοτήτων.
Λαπαροσκοπική και ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή
Αυτή η προσέγγιση είναι μια τελευταίας τεχνολογίας, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του προστάτη.
Και στις δυο τεχνικές, τα χειρουργικά εργαλεία τοποθετούνται μέσα από πέντε ή έξι μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα. Αυτή η χειρουργική επέμβαση έχει αποδειχθεί ότι έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη απώλεια αίματος, χαμηλότερο κίνδυνο μετάγγισης και συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο και περίοδο ανάκτησης των φυσιολογικών δραστηριοτήτων.
Συχνά, για την αφαίρεση του καρκίνου του προστάτη, οι χειρουργοί πρέπει να κόψουν τα νεύρα που ελέγχουν την λειτουργία της στύσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να αφαιρεθεί χρησιμοποιώντας μια τεχνική εξοικονόμησης και διατήρησης των νεύρων, όπου ο χειρουργός προσπαθεί κόβει γύρω από αυτά τα νεύρα.
Τι να περιμένω μετά από εγχείρηση καρκίνου του προστάτη;
Μετά την επέμβαση, ο χειρουργός σας θα σας παρέχει ειδικές οδηγίες φροντίδας και λεπτομέρειες για το τι πρέπει να περιμένετε τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες. Γενικά, θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:
- Ο καθετήρας κύστης παραμένει για 1 εβδομάδα μετά την εγχείρησή σας. Αυτός ο σωλήνας, που βγαίνει από την άκρη του πέους, στραγγίζει τα ούρα καθώς αναρρώνει η ουροδόχος κύστη.
- Τομή-ανάλογα με το αν είχατε ανοιχτή ή ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. Θα έχετε είτε μια μεγάλη τομή ή αρκετές μικρές τομές στην κοιλιά σας. Θα λάβετε συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με το πότε μπορείτε να κάνετε ντους, και πώς να τις φροντίζετε και να αλλάζετε τον επίδεσμο, εάν είναι απαραίτητο.
- Φάρμακα-αν χρειάζεστε παυσίπονα, ο γιατρός σας θα γράψει μια συνταγή ή θα σας μιλήσει για τις επιλογές σας. Μπορεί επίσης να λάβετε αντιβιοτικά και μαλακτικό κοπράνων. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με το πότε μπορείτε να συνεχίσετε να παίρνετε οποιαδήποτε άλλα φάρμακα.
- Διατροφή-οι περισσότεροι άνδρες μπορούν να συνεχίσουν την κανονική διατροφή τους μετά από χειρουργική επέμβαση, αλλά ο γιατρός σας θα σας παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες.
- Γενικές δραστηριότητες-θα μπορείτε να επιστρέψετε στις φυσιολογικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης, περίπου μια εβδομάδα μετά την εγχείρηση. Πιο επίπονες και έντονες ασκήσεις, όπως η άρση βάρους, η ποδηλασία, η μοτοσικλέτα και η ιππασία, θα πρέπει να αποφεύγονται για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Ανάλογα με τη δουλειά σας, θα πρέπει να μπορείτε να επιστρέψετε εντός 2 έως 3 εβδομάδων μετά τη χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να σας συμβουλεύσει να απέχετε από τη σεξουαλική δραστηριότητα για οπουδήποτε από λίγες ημέρες έως ένα μήνα μετά την αφαίρεση του καθετήρα. Ελαφριά δραστηριότητα, όπως το περπάτημα και οι σκάλες ενθαρρύνονται, και δεν θα πρέπει να κάθεστε στην ίδια θέση περισσότερο από 45 λεπτά. Μπορείτε να κάνετε ντους 48 ώρες μετά την επέμβαση αλλά τα λουτρά και το κολύμπι πρέπει να αποφεύγεται μέχρι να θεραπευτεί η τομή, περίπου 4 εβδομάδες.
- Ακράτεια-η χειρουργική επέμβαση καρκίνου του προστάτη μπορεί να αποδυναμώσει τους μυς του πυελικού εδάφους και τον σφιγκτήρα του που ελέγχουν τη εγκράτεια των ούρων. Μετά την αφαίρεση του καθετήρα, μπορεί να αντιμετωπίσετε ελαφρά διαρροή ούρων ή ακόμη και μια ανικανότητα να ελέγξετε την ούρηση. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει για ασκήσεις που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους -που μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε βελτιωμένη σεξουαλική λειτουργία. Η διαφυγή ούρων συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες, αλλά μερικοί άνδρες βιώνουν μακροπρόθεσμα προβλήματα.
- Στυτική δυσλειτουργία (ED)-πολλοί άνδρες για να ανακτήσουν την ικανότητα να έχουν μια στύση μπορεί να χρειαστούν μεταξύ 6 και 12 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Κάποιοι άνθρωποι συνεχίζουν να δυσκολεύονται.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
Η ακτινοθεραπεία είναι ένα είδος θεραπείας καρκίνου που χρησιμοποιεί ακτινοβολίες υψηλής ενέργειας ή ραδιενεργούς κόκκους για να στοχεύσουν άμεσα τα καρκινικά κύτταρα στον προστάτη.
Ο πιο κοινός τύπος ακτινοθεραπείας ονομάζεται εξωτερική θεραπεία ακτινοθεραπείας με ακτίνες. Χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη που περιορίζεται στον προστάτη ή έχει εξαπλωθεί μόνο σε κοντινούς ιστούς. Για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, η ακτινοβολία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συρρίκνωση του όγκου και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
ποιά είναι η διαδικασία της εξωτερικής ακτινοβολίας;
Ένα μηχάνημα υψηλής τεχνολογίας που ονομάζεται γραμμικός επιταχυντής παρέχει την ακτινοθεραπεία με ακρίβεια στις στοχευμένες περιοχές. Οι καθημερινές θεραπείες με ακτινοθεραπεία είναι συνήθως 15 λεπτών σε διάρκεια, πέντε ημέρες την εβδομάδα για οκτώ μιση εβδομάδες ή πέντε εβδομάδες, εάν συνδυαστεί με ορμονοθεραπεία Δεν θα αισθανθείτε κανένα πόνο. στην πραγματικότητα, οι συνεδρίες είναι σαν να λαμβάνεις ακτινογραφία ενώ ξαπλώνεις. Ο σχεδιασμός της θεραπείας για ακτινοθεραπεία απαιτεί επίσης μια προσομοίωση με αξονική τομογραφία για να βοηθήσει καλύτερα τον στόχο στον προστάτη.
ποιά είναι τα ωφέλη της εξωτερικής ακτινοβολίας;
Η ίδια η ακτινοθεραπεία είναι ανώδυνη και δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο ή χρόνο ανάρρωσης όπως η χειρουργική επέμβαση. Και επειδή χρησιμοποιεί δέσμες που στοχεύουν μόνο τις καρκινικές περιοχές, η ζημιά στον περιβάλλοντα ιστό ελαχιστοποιείται. Σε σύγκριση με τους άνδρες που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες ακράτειας και μια καλύτερη ευκαιρία για την ανάκτηση της σεξουαλικής λειτουργίας.
ποιές είναι οι παρενέργειες της εξωτερικής ακτινοβολίας;
Οι παρενέργειες θα εξαρτηθούν από την ποσότητα και τη διάρκεια της ακτινοβολίας που απαιτείται. Σε γενικές γραμμές μπορεί να εμφανιστεί ερεθισμός του δέρματος και κόπωση, και ενδεχομένως στυτική δυσλειτουργία και αλλαγές στη συχνότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα της ούρησης.
Ποια είναι τα είδη της εξωτερικής ακτινοβολίας;
- Ακτινοθεραπεία διαμορφωμένης έντασης (IMRT)-χρησιμοποιεί πολλαπλές δέσμες ακτινοθεραπείας για να διαμορφώσει τη δόση στον προστάτη και να ελαχιστοποιήσει τη δόση διασποράς στις γύρω φυσιολογικές δομές (όπως το ορθό, η ουροδόχο κύστη και οι κεφαλές των μηριαίων).
- Ακτινοθεραπεία καθοδηγούμενης εικόνας -χρησιμοποιεί απεικόνιση του προστάτη σε κάθε συνεδρία θεραπείας για να επιβεβαιώσει ότι ο προστάτης δεν έχει μετακινηθεί. Αυτό εξασφαλίζει ότι ο προστάτης είναι πάντα στοχευμένος ακριβώς κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Βραχυθεραπεία
Η βραχυθεραπεία είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιεί ραδιενεργούς κόκκους που τοποθετούνται απευθείας μέσα στον αδένα του προστάτη. Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιείται μερικές φορές μόνο για ασθενείς χαμηλού κινδύνου ή σε συνδυασμό με πέντε εβδομάδες IG-IMRT για ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Τις περισσότερες φορές, χρησιμοποιείται ένας μόνιμος ραδιενεργός κόκκος και αυτό αναφέρεται ως LDR, ή χαμηλής δόσης βραχυθεραπεία. Ορισμένα κέντρα χρησιμοποιούν επίσης προσωρινό HDR, ή υψηλή δοσοθεραπεία, η οποία απαιτεί είτε νοσηλεία είτε δύο ξεχωριστές διαδικασίες
ποιά είναι η διαδικασία της βραχυθεραπείας;
Η διαδικασία γίνεται υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση υπό αναισθησία. Οι κόκκοι στοχεύουν στον καρκινικό ιστό, ενώ εξοικονομούν τους υγιείς ιστούς. Οι κόκκοι περιέχουν ιώδιο ή παλδιο και είναι περίπου τέσσερα χιλιοστά μήκος και λιγότερο από ένα χιλιοστό σε διάμετρο. Δίνουν ακτινοβολία συνεχώς για εβδομάδες ή μήνες, ανάλογα με τη δόση και το υλικό.
ποιές είναι οι παρενέργειες της βραχυθεραπείας;
Οι άνδρες που υποβάλλονται σε βραχυθεραπεία μπορεί να εμφανίσουν περισσότερα ερεθιστικά συμπτώματα από τους άνδρες που λαμβάνουν εξωτερική ακτινοβολία. Μπορούν επίσης να χρειαστούν έναν καθετήρα κύστης για ένα χρονικό διάστημα μετά τη διαδικασία. Αν και οι κόκκοι δεν θα σας κάνουν ραδιενεργό, συνιστάται να κοιμάστε μόνοι, να αποφεύγετε το σεξ και να μην αφήνετε τα παιδιά να κάθονται στα γόνατά σας ενώ οι κόκκοι είναι ενεργοί.
Η ορμονoθεραπεία χρησιμοποιείται όταν ο καρκίνος του προστάτη έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος ή υποτροπιάζειμετά τη θεραπεία. Ο στόχος είναι να εξαλείψει την τεστοστερόνη που παράγεται από τους όρχεις και που προκαλεί την αύξηση του καρκίνου
πως λειτουργεί η ορμονοθεραπεία στον καρκίνο του προστάτη;
Τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη μπορεί να είναι ορμονοευαίσθητα, ή ανθεκτικά στην ορμόνες (ορμονοάντοχα). Καρκινικά κύτταρα που είναι ευαίσθητα στις ορμόνες χρειάζονται ανδρογόνα για να αναπτυχθούν. Η τεστοστερόνη είναι ένα από τα κυριότερα ανδρογόνα. Η ορμονοθεραπεία μπορεί να εξαλείψει τα ανδρογόνα και να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Αν και δεν είναι θεραπευτική, μπορεί να είναι αποτελεσματική για αρκετά χρόνια. Τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη που είναι ορμονοάντοχα δεν θα ανταποκριθούν στην ορμονική θεραπεία.
πότε συστήνεται η ορμονοθεραπεία στον καρκίνο του προστάτη;
- Ως αρχική θεραπεία για μεταστατική νόσο.
- Για αυξημένα PSA ή υποτροπή του καρκίνου του προστάτη μετά από ριζική προστατεκτομή, ακτινοθεραπεία ή κρυοθεραπεία.
- Για άνδρες που δεν είναι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία και δεν ενδιαφέρονται για την ενεργός παρακολούθηση.
- Σε συνδυασμό με την ακτινοθεραπεία για να κάνει τη διαδικασία αποτελεσματικότερη.
πως χορηγείται η ορμονοθεραπεία στον καρκίνο του προστάτη;
- Φαρμακοθεραπεία, η οποία παραδίδεται μέσω μιας σειράς ενέσεων και χρησιμοποιείται για να σταματήσει την παραγωγή της τεστοστερόνης από τους όρχεις και άλλων ανδρογόνων από τα επινεφρίδια. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φαρμακευτικής θεραπείας: ανάλογα και ανταγωνιστές της εκκριτικής της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LHRH). Αυτά τα φάρμακα χορηγούνται ως υποδόρια ή ενδομυϊκή ένεση ή τοποθετούνται ως κάψουλα αργής απελευθέρωσης κάτω από το δέρμα.
- Χειρουργική θεραπεία-ονομάζεται επίσης υποκάψια ορχιεκτομή, και είναι μια χειρουργική επέμβαση με σκοπό την αφαίρεση και των δύο όρχεων, που είναι η κύρια πηγή της παραγωγής ανδρογόνων. Η χειρουργική θεραπεία έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης που επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να εκτελεστεί μέσω μίας ή δύο τομών.
ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΊΑ
Η χημειοθεραπεία είναι η χορήγηση ισχυρών φαρμάκων είτε ενδοφλεβίως, από του στόματος ή σε συνδυασμό, για να σκοτώσει ή να μειώσει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Η χημειοθεραπεία δεν χρησιμοποιείται ως αρχική θεραπεία επειδή δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει κάποιο φάρμακο χημειοθεραπείας που μπορεί να εξαλείψει πλήρως τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Διάφορα φάρμακα μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα, να μειώσουν τα επίπεδα PSA, και/ή να μειώσουν τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι μια επιλογή για τους ασθενείς των οποίων η ορμονική θεραπεία έχει έρθει στο τέλος της αποτελεσματικότητάς της ή των οποίων ο καρκίνος του προστάτη έχει υποτροπιάσει μετά από χειρουργική επέμβαση.
DOCETAXEL
Η έγχυση της δοσιταξέλης (εμπορική ονομασία Taxotere®) χρησιμοποιείται μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου μαστού, πνεύμονα, προστάτη, στομάχου, και καρκίνων του κεφαλιού και του τραχήλου. Η δοσιταξέλη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται ταξάνες. Λειτουργεί με τη αναστολή της ανάπτυξης και της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων. Η δοσιταξέλη εγκρίθηκε από το FDA το 2004 και ήταν η πρώτη θεραπεία που αποδείχθηκε ότι ήταν ικανή να παρατείνει την επιβίωση σε ασθενείς με ευνουιχοάντοχο καρκίνο του προστάτη.
ΜΙΤΟΞΑΝΤΡΌΝΗ
Η mitoxantrone χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της λευχαιμίας και του καρκίνου του προστάτη, καθώς και άλλων παθήσεων. Η mitoxantrone είναι μέρος μιας γενικής ομάδας φαρμάκων χημειοθεραπείας γνωστών ως αντιβιοτικών. Σταματά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, τα οποία στη συνέχεια καταστρέφονται. Ο συνδυασμός της μιτοοξαντρόνης και της πρεδνιζόνης εγκρίνεται ως θεραπεία δεύτερης γραμμής για τον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη. Η μιχτοξαντρόνη χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης (MS).